Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 4 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Barbapapa wordt na vijftig jaar opgenomen in de Van Dale, maar wat betekent de naam eigenlijk?

De naam Barbapapa krijgt vijftig jaar nadat de eerste animatiefilmpjes op televisie te zien waren een vermelding in het woordenboek Van Dale. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon gemeld in het radioprogramma Volgspot.

„De naam Barbapapa wordt nog steeds veel gebruikt. Vaak in een vergelijking waar het gaat om soepel of flexibel zijn”, aldus Den Boon.

Barbapapa in de Van Dale

Barbapapa, zijn vrouw en hun zeven kinderen waren een soort vormeloze blobs die elke gedaante konden aannemen. De serie bestond uit korte filmpjes waarin de familie problemen oploste door de vorm aan te nemen van een attribuut dat op dat moment nodig was: een ladder, een kruiwagen of een muziekinstrument.

„Ik heb in 1990 vermeldingen van de naam gevonden, maar ook de laatste jaren in de media nog steeds”, stelt Den Boon. „Er wordt dan bijvoorbeeld geschreven dat je als ambtenaar wel een Barbapapa moet zijn om de hele tijd met de burger mee te denken. Of de dood is als een Barbapapa: de ene keer een dief in de nacht, de andere keer heel zachtaardig.”

‘Het was erg vooruitstrevend’

Volgens de hoofdredacteur van de Van Dale „sprak de serie erg tot de verbeelding. Het constructieve sprak veel mensen aan, net als de diversiteit. De serie was in zijn tijd erg vooruitstrevend.” Zo hadden alle leden uit het gezin Barbapapa een andere kleur.

Er waren overigens ook termen in de serie die zich nog steeds in het collectieve geheugen hebben gegrift, zoals „Huup, Huup, Barbatruc!”, als een van de blobs veranderde. Maar deze gevleugelde uitspraak komt niet apart in de Van Dale te staan.

Frank ‘Ferry Bouman’ Lammers en Elise Schaap terug op Netflix: ‘De kutte wereld even vergeten door een andere kutwereld’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties