Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 22 jan 2020 / 11:00 uur

Kamer wil kentekenplicht voor tractoren

Na een jarenlange discussie wordt woensdag de eerste horde genomen voor de komst van kentekenplaten voor tractoren. Dan zal de Tweede Kamer naar verwachting instemmen met het voorstel.

Sinds de boerenprotesten is de discussie weer actueel geworden. Dat landbouwvoertuigen geen kenteken hebben, bemoeilijkte de handhaving door de politie bij de boerenprotesten in het najaar.

Eind 2016 voelde de VVD niets voor het plan omdat ze vreesden dat het een forse lastenverhoging voor de boeren zou betekenen. Destijds waren PvdA, ChristenUnie, D66, GroenLinks en SP wel voor. Nu gaan de liberalen wel akkoord met het voorstel.

APK-verplichting

Naast een kentekenplaat komt er ook een apk-verplichting voor tractoren. Nederland is het laatste land van de Europese Unie dat nog geen verplichte apk-keuring voor landbouwvoertuigen heeft. Het kabinet werd daarom al eerder door Brussel op de vingers getikt.

In het wetsvoorstel staat dat landbouwvoertuigen zoals tractoren die harder kunnen dan 40 kilometer per uur apk-gekeurd worden. Ook moeten voertuigen van deze categorie die harder rijden dan 25 kilometer per uur dan een kentekenplaat hebben. Bestaande trekkers worden vanaf 2025 verplicht een kenteken te voeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kamer wil kentekenplicht voor tractoren
Sluiten