Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 22 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Deel van Australische hoofdstad ontruimd vanwege nieuwe bosbrand

Bewoners van buitenwijken in de Australische hoofdstad Canberra zijn woensdag geëvacueerd nadat er dichtbij een bosbrand was uitgebroken.

In het zuidoosten van het land komen de extreem hoge temperaturen en de wind weer terug, en daarmee ook de kans op nieuwe branden. De afgelopen dagen ging de regio juist gebukt onder hagel, onweersbuien en honderden millimeters regen.

Wegen afgesloten

In de wijken Beard, Oaks Estate en West Queanbeyan, in het oosten van de stad, zijn de wegen afgesloten en bewoners geëvacueerd. Dat laten de hulpdiensten weten. Er waren geen meldingen van persoonlijk letsel of schade.

Als gevolg van de branden van de afgelopen weken is in Australië een gebied ter grootte van Engeland verwoest. Daarbij zijn 29 mensen en meer dan een miljard dieren om het leven zijn gekomen. De luchtkwaliteit in de steden Canberra, Sydney en Melbourne was in de afgelopen weken de slechtste ter wereld.

Wombats

Bij veel mensen blijft het beeld van uitgedroogde koala’s het meest hangen, maar de impact van de bosbranden op wombats is veel groter geweest, zegt dierenbeschermer John Crighton. Er zouden volgens hem zo’n tien tot vijftien keer meer wombats dood zijn gegaan dan koala’s. „De dieren die het vuur wel hebben overleefd door in hun holen te schuilen, keren nu terug in een omgeving waarin ze niet weten hoe ze moeten overleven”, aldus Crighton. Om de buideldieren te redden, zetten vrijwilligers voederstations op met wortels, hooi en water.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.