Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Hackers lekken privégegevens van Duitse politici

Hackers hebben persoonlijke informatie over honderden Duitse politici verspreid. Er verschenen onder meer telefoonnummers, adressen, chatgegevens en creditcardinformatie van Bondsdagleden op internet, meldt het Duitse nieuwsprogramma Tagesschau.

Er zijn nog geen bijzonder gevoelige politieke documenten ontdekt, maar de hoeveelheid uitgelekte persoonlijke informatie is wel omvangrijk. De informatie is verspreid als een soort adventskalender op een Duits Twitter-account. Een account met meer dan 16.000 volgers deelde in aanloop naar Kerst links naar de gegevens, die soms enkele jaren oud zijn. Opvallend genoeg zijn ze nu pas opgepikt.

Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het lek. Ook zijn de motieven van de dader of daders nog een raadsel. Er zou een internetplatform achter zitten waarvan de eigenaar in Hamburg zit.

Geen systematiek

Het lek treft onder meer leden van vrijwel alle partijen in de Bondsdag, het Duitse parlement. Niet alleen landelijke parlementariërs, ook politici in deelstaten zijn getroffen. Alleen politici van de rechts-populistische AfD lijken te worden ontzien. Dat kan twee redenen hebben, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek. „Omdat de hackers de partij wilden ontzien, of omdat de partij ten tijde van de hack nog niet in de Bondsdag zat.” AfD kwam in 2017 pas in het parlement, wat zou betekenen dat de gegevens al daarvoor zijn verzameld.

Bij de publicaties ontbreekt een systematiek. „Het lijkt er veel eerder op dat de hackers alles waar zij de vinger op hebben weten te leggen, op internet hebben geplaatst”, schrijft Tagesschau.

Verkiezingen

In 2015 werd het computernetwerk van de Bondsdag aangevallen. Alle computers van parlementsleden zijn toen vervangen. Mogelijk zijn de huidige documenten toen buitgemaakt, maar dit kan ook op een ander tijdstip zijn gebeurd. „Voor de verkiezingen van 2017 werd een enorm lek verwacht”, zegt Van de Hulsbeek. Het domein BTleaks, verwijzend naar Bundestag Leaks, werd toen door iemand geclaimd, maar er kwam er niets.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hackers lekken privégegevens van Duitse politici
Sluiten