Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 4 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Consumentenbond haalt weer 2700 nepwebshops offline

De Consumentenbond heeft nog eens ruim 2700 nepwebshops offline laten halen. Het totaal aantal websites dat de bond in 2018 uit de lucht liet halen, loopt daarmee op tot ruim 4500. Dat meldt de organisatie vrijdag.

De Consumentenbond noemt de nepwinkels een plaag voor Nederlandse consumenten. In mei van het afgelopen jaar deed de bond een eerste onderzoek naar webwinkels die met hoge kortingen merkkleding of luxe producten aanbieden, terwijl zij in werkelijkheid nepspullen verkopen en soms zelfs helemaal niets leveren.

Hostingbedrijven

Het bleek uit dat onderzoek dat criminelen hun nepwebshops bij een beperkt aantal hostingbedrijven registreren onder vrijgekomen domeinnamen. Malafide winkeliers zijn vooral actief vanuit China. Door onder andere taalfouten of vreemde webadressen en via tips van oplettende gebruikers vielen de fraudeurs door de mand. De Consumentenbond vond op die manier onlangs bij een nieuwe speurtocht naar nepwebshops nog eens circa 3100 malafide sites. Daarvan waren er zo’n 2700 ondergebracht bij het Indiase PDR of het Nederlandse Registrar.eu.

Op het moment dat hostingproviders een melding van de bond krijgen, proberen ze contact op te nemen met de klant. Reageert de klant niet dan wordt de website offline gehaald. Dat gebeurde dus zo’n 4500 keer, meldt RTL Nieuws.

Vierhonderd buiten bereik

Overigens slaagde de bond er niet in om alle neppe winkels te laten sluiten: van de 3100 gevonden nepwinkels bleven er vierhonderd buiten het bereik van de Nederlandse consumentenorganisatie. Maar het gevecht van de bond zet voort. Ook Openprovider belooft alle binnenkomende aanvragen te scannen op verdachte kenmerken. Op die manier willen ze helpen in de strijd tegen de nepwebshops.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.