Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 23 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

In deze steden betaal je het meest en het minst voor je studentenkamer

De prijs van een studentenkamer stijgt, heeft verhuurplatform Kamernet onderzocht. Afgelopen jaar steeg de prijs van een studentenkamer met ruim 5 procent. En met die stijgende prijs, stijgt ook de concurrentie. Voor iedere kamer aangeboden via het platform stonden ruim 20 potentiële bewoners in de rij.

Een van de oorzaken van de stijgende prijzen is het gat tussen de vraag en het aanbod. „De kloof tussen vraag en aanbod in Nederland wordt steeds groter, wat leidt tot stijgende huurprijzen”, stelt Djordy Seelmann, CEO van Kamernet.

De goedkoopste studentenkamer

Toch is het niet overal even duur. Wil jij niet al te diep in de buidel tasten voor je studentenkamer? Dan biedt Wageningen de beste uitkomst. Daar betaal je gemiddeld 376 euro per maand voor een studentenkamer. Op de tweede plaats volgt Enschede met een gemiddeld prijskaartje van 381 euro. Daarna volgt Leeuwarden met een kamerprijs van gemiddeld 404 euro. Op de vierde plaats vinden we Ede, met een kamerprijs van 416 euro, en ook in Delft betaal je relatief weinig: 465 euro.

StudentenstadKamerprijs
Wageningen376 euro
Enschede381 euro
Leeuwarden 404 euro
Ede416 euro
Delft465 euro
Bron: Verhuurraportage Kamernet

De duurste studentenkamer

In Amsterdam betaal je het meest voor de studentenkamer. Daar kost een studentenkamer gemiddeld 951 euro in eerste kwartaal van 2024. Op de tweede plaats staat Utrecht. Daar kost een kamer gemiddeld 800 euro. Op plaats drie vinden we hofstad Den Haag, waar er gemiddeld 745 wordt betaald. Iets goedkoper is Haarlem. Daar betaal je gemiddeld 741 euro.

Hoewel Haarlem op de vierde plaats komt, betaal je in deze stad qua vierkante meters het meest: voor één vierkante meter woonruimte betaal je gemiddeld 51 euro. Ter vergelijking, in de goedkoopste studentenstad Wageningen betaal je ‘slechts’ 20 euro per vierkante meter.

StudentenstadKamerprijs
Amsterdam951 euro
Utrecht800 euro
Den Haag 745 euro
Haarlem 741 euro
Rotterdam 723 euro
Bron: Verhuurraportage Kamernet

De hoogte van de studiebeurs

Sinds dit studiejaar ontvangen studenten weer een basisbeurs. Maar die beurs blijkt in de meeste studentensteden niet toereikend om de huur van de studentenkamer te bekostigen. Uitwonend studenten ontvangen namelijk dit studiejaar 439,20 per maand. Dat bedrag is inclusief een tijdelijke verhoging van 164,30 euro. Volgend jaar verdwijnt die extra verhoging.

Voor deze rapportage heeft Kamernet ruim 32.000 studentenkamers geanalyseerd.

Hoeveel spaargeld heb je in 2024 nodig met het salaris van Jan Modaal?

Vacature! Metro zoekt een freelance Geld & Carrière-redacteur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties