Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Geld & Carrière 31 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Laatste kans om basisbeurs aan te vragen, dit bedrag ontvangen studenten

De basisbeurs keert dit jaar – voor veel mensen eindelijk – terug. Alle studenten krijgen weer een maandelijks bedrag van de overheid. Vandaag is de laatste dag die zij hebben om zich daarvoor aan te melden.

Studenten uit de pechgeneratie kropen in de schoolbanken zonder beurs, mét leenstelsel. In juni van dit jaar werd het officieel: de basisbeurs kwam terug. Afgelopen maandag hadden 391.288 studenten de beurs al aangevraagd, laat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) weten.

Laatste dag om basisbeurs aan te vragen

Inmiddels heeft zo’n 90 procent van alle studenten die komend jaar recht hebben op een basisbeurs, die aangevraagd. Begin juli hadden zo’n 200.000 studenten dat gedaan. Niet iedereen heeft de beurs al aangevraagd, dus, en vandaag is de allerlaatste dag dat studenten dat kunnen doen.

DUO roept studenten dan ook op vooral nog de beurs aan te vragen. Gratis geld laten liggen is immers zonde. De dienst wijst ook ouders van studenten erop dat de beurs vóór 1 september aangevraagd moet worden als ze het geld eind september voor het eerst op hun rekening willen ontvangen.

Voor het eerst sinds acht jaar weer een beurs

Het is voor het eerst sinds acht jaar dat studenten aan hogescholen en universiteiten weer een basisbeurs krijgen. Als ze binnen tien jaar afstuderen, wordt die omgezet in een gift. Doen ze langer over hun studie, dan moeten ze de beurs terugbetalen.

Met de herinvoering van de beurs komt er een einde aan het leenstelsel, dat jarenlang felle kritiek kreeg van studentenorganisaties. Uiteindelijk brokkelde ook de politieke steun voor het leenstelsel af.

Voor de pechgeneratie, die studeerde onder het leenstelsel, probeerde de overheid nog met een ‘goedmakertje‘ te komen. Dat viel echter niet in goede aarde en was volgens velen niet voldoende.

Welk bedrag krijgen studenten met de basisbeurs?

Voor thuiswonende studenten is het bedrag 110,30 euro per maand. Studenten die op kamers wonen krijgen komend studiejaar 439,20 euro. Dat is inclusief een tijdelijke verhoging van 164,30 euro vanwege de gestegen kosten voor bijvoorbeeld energie.

Ongeveer 435.000 studenten, onder wie 124.000 eerstejaars, hebben komend studiejaar naar verwachting recht op de basisbeurs.

Dit is je maximale hypotheek met een modaal inkomen in 2023

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties