Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 1 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit kost energie in 2024 extra per maand voor een huishouden

De ene dag lees je dat de energieprijzen kelderen, de andere dag stijgen ze weer. Maar hoeveel ben je in 2024 meer kwijt dan dit jaar aan het transporteren van energie, onderdeel van je energierekening?

In oktober daalde de gasprijs bijvoorbeeld fors. Daar doken energieleveranciers op met nieuwe prijzen, waarna Vattenfall ineens de goedkoopste was. Nu gaat het echter om de naar de consument doorberekende kosten van je transporteren van energie naar je huis. Die kosten zijn dus gestegen.

Ken je trouwens deze vaakst vergeten toeslag al?

7 euro per maand extra voor energie

Huishoudens gaan volgend jaar ongeveer 7 euro per maand meer betalen voor het transporteren van energie naar hun huis. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in hun definitieve vaststelling van de tarieven voor netbeheerders voor 2024.

De prijsstijging komt door grote investeringen die netbeheerders moeten doen om de netten gereed te maken voor de energietransitie en door hoge energieprijzen. En dat merk jij dan weer op jouw energierekening.

De transportkosten die bedrijven en huishoudens betalen voor het gebruik van regionale elektriciteits- en gasnetten zullen in 2024 ten opzichte van dit jaar met 1 miljard euro oplopen tot 7 miljard euro. Bij landelijke netbeheerder TenneT nemen de totale transportkosten toe van 1,3 miljard euro naar 2,6 miljard euro, schrijft de ACM. De marktwaakhond kondigde eerder dit jaar al aan dat de tarieven zouden gaan stijgen.

‘Consument zou er niet voor mogen opdraaien’

Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat consumenten niet mogen opdraaien voor de investeringen in de uitbreiding en aanpassing van de netten voor de energietransitie in 2024.

„Dit moet op een andere manier worden betaald, bijvoorbeeld via de algemene middelen van de overheid. Zo blijft de energierekening beter betaalbaar”, zegt de vereniging. Volgens de VEH zijn de stijgende netbeheerkosten een van de redenen dat mensen moeite hebben om de energierekening te betalen.

Ontsnappen aan de kou? Dit zijn de beste steden om in te overwinteren

Zoveel salaris verdien je in Nederland als vuilnisman (of -vrouw)

Zo bereken je je netto maandloon op basis van het bruto uurloon

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties