Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Geld & Carrière 22 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Effect gestegen rente op huizenprijzen ‘nu wel voorbij’, dit is hoe het zit

Een huis kopen is tegenwoordig niet makkelijk – als je het ooit al echt makkelijk kon noemen. Zeker als iemand met een salaris onder modaal of als je alleenstaand bent, heb je het lastig. Wel is er een lichte verschuiving gaande als het gaat om de huizenprijzen. We vertellen je hoe het zit.

Onlangs bleek al dat de alleenstaande Jan Modaal kans maakt op slechts 1 procent van de huizen in ons land. En de berekening voor de maximale hypotheek met minimumloon? Die belooft ook weinig goeds.

Woningprijzen stabiliseren

Op dit moment zijn de woningprijzen op de Nederlandse markt ongeveer 5 procent lager dan vorig jaar. Maandenlang zette de daling in prijzen door, en alhoewel de prijzen nu dus alsnog lager zijn dan vorig jaar, is er een lichte stijging te merken. Over het algemeen gezien stabiliseren de prijzen in de huizenmarkt. In juli waren de prijzen 5,5 procent lager dan vorig jaar, in augustus 4,8 procent.

Bestaande koopwoningen verwisselden vorige maand gemiddeld voor een 0,6 procent hogere prijs van eigenaar dan in juli. In die voorgaande maand en in juni zaten de prijzen ook al met enkele tienden van een procent in de lift. „Bij een maand kun je nog zeggen dat sprake is van een korte onderbreking, maar bij drie lijkt het er wel op dat de prijsdaling achter de rug is”, aldus CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

De kenner wijst erop dat het effect van de gestegen rente „nu wel zo’n beetje voorbij” lijkt. Waarom de huizenprijzen maandenlang omlaaggingen? Dat is vooral veroorzaakt door de snel gestegen hypotheekrente. Huizenkopers konden minder lenen, wat ervoor zorgde dat ze minder boden en kopers dus soms akkoord moesten gaan met een lager bod.

Effect gestegen rente

„Bij een hypotheek voor tien jaar vast lag de rente eerst net iets boven de 1 procent. Nu betaal je al snel 4,5 procent rente. Dat is een groot verschil”, legt Van Mulligen uit. Hoewel de rente ook nog steeds verder zou kunnen stijgen, denkt hij dat huizenkopers nu toch minder onder de indruk zijn. „Het verschil 4 en 5 procent is toch heel anders dan het verschil tussen bijvoorbeeld 1 en 2 procent rente.”

Vergeleken met augustus vorig jaar kwamen de huizenprijzen afgelopen maand nog wel 4,8 procent lager uit. Daarbij speelt mee dat de prijzen vorig jaar nog een piek bereikten. De jaar-op-jaardaling is inmiddels wel kleiner dan in de drie voorgaande maanden. Uit de cijfers komt verder naar voren dat er vorige maand 15.934 huizen zijn verkocht. Dat is bijna 3 procent minder dan een jaar eerder. Bezien over de eerste acht maanden van het jaar loopt de huizenverkoop bijna 7 procent achter ten opzichte van een jaar terug.

Van Mulligen wil zich niet wagen aan voorspellingen voor de woningmarkt. „Dat blijft natuurlijk koffiedik kijken”, zegt hij. Wel weet het CBS uit onderzoek dat de vraag om te verhuizen nog steeds aanwezig is. Dat heeft volgens Van Mulligen een stuwend effect op de prijs. Bekend is dat Nederland kampt met een groot woningtekort. Experts en brancheorganisaties hameren er al langer dat er veel meer huizen moeten worden bijgebouwd.

André Kuipers bij Op1 over het moment dat hij weer op de aarde stond: ‘Had liever boven gebleven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties