Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 5 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Prijs van eieren rijst de pan uit: één ei is driekwart ei

Van hyperinflatie tot krimpflatie: we moeten in de supermarkt flink in de buidel tasten. Kijk je uit naar het paasontbijt met beschilderde, gevulde en vers gebakken eieren? Dan kun je helemaal de portemonnee trekken. De prijs van eieren bereikt een hoogtepunt.

Eén ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei: in dat geval wordt Pasen een dure aangelegenheid. De prijs van eieren is in de afgelopen maanden namelijk flink toegenomen, meldt het CBS.

De eieren worden duur betaald

In Nederland betaalde je in februari van dit jaar ruim 26 procent meer voor eieren, dan een jaar eerder in dezelfde maand. De enorme prijsstijging van dit product is niet alleen in Nederland voelbaar, ook in de rest van de wereld bereikt de prijs een kookpunt. Over de gehele Europese Unie is de prijs van eieren het afgelopen jaar gestegen met ruim 31 procent. Als we kijken naar de prijsstijging op nationaal niveau, spant Tsjechië de kroon: daar is de prijs in een jaar tijd gestegen met 95 procent. Relatief gezien valt de prijsstijging in Nederland nog mee. Ons land staat op de achttiende plaats van EU-landen op basis van de stijging in productprijs.

De historisch hoge prijs van eieren wordt voornamelijk veroorzaakt doordat de voerprijs voor kippen is gestegen. Daarnaast is door de vogelgriep het aanbod van eieren gekrompen, wat ook is terug te zien in de prijs.

Overzees is de prijs ook flink omhoog gegaan. In Amerika wordt ruim 55 procent meer voor een ei betaald dan een jaar geleden. Voornamelijk in vergelijking met de prijsstijging van voeding in het algemeen zijn eieren een behoorlijke uitschieter. Voeding is in Amerika 10,2 procent duurder geworden. In Nederland is de prijs van voedsel het afgelopen jaar met 18,4 procent gestegen.

Stijgende exportinkomsten

Er worden in Nederland aardig wat eieren geïmporteerd. In 2022 importeerde Nederland voor 334 miljoen euro aan Duitse en Belgische eieren, meldt het CBS.

Daarnaast legt de Nederlandse eierexport ons geen windeieren. Door de gestegen productprijs was de totale exportwaarde van eieren in 2022 goed voor een kleine 1,5 miljard euro. Zo’n 29 procent meer dan in 2021. Duitsland is onze grootste afnemer: de Oosterburen importeerden in 2022 voor 700 miljoen euro aan Nederlandse eieren.

Benieuwd wat er gebeurt als je een week lang 12 eieren per dag eet? Dan ben je niet alleen failliet, maar bij sommige mensen slinkt ook de taille. Meer weten? Je leest het via onderstaand artikel.

Wat gebeurt er als je een week lang 12 eieren per dag eet?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.