Pim Pauwels
Pim Pauwels Eten & drinken 5 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Duurt pellen van gekookt ei (te) lang? Niet meer, met deze truc

Eigenwijze eieren, we hebben er allemaal weleens mee te maken. Het is lekker hoor, zo’n hardgekookt eitje op de zondagochtend. Maar sommige van die krengen laten zich maar niet pellen. Zeker als je bent vergeten het ei ‘te laten schrikken’.

Het pelproces zou soms wel iets sneller mogen. Maar wat doe je dan? Daar is een truc voor. Oké, bij die truc komt nog steeds een beetje pellen kijken. Maar in plaats van het hele ei pellen, gaat het nu alleen om de bovenkant en onderkant. En als je het goed doet, blijven er weinig tot geen stukjes schaal aan het ei plakken. Dit moet je doen.

Zo werkt de truc

Nadat je een ei hebt gekookt, pel je aan de onder- en bovenkant een beetje van de schaal af. Daarna is het zaak om in ieder geval alvast wat barstjes te maken in de rest van de eierschaal. Je rolt het ei daarom kort over een hard oppervlak. Daardoor komt de schaal los en creëer je kleine barstjes.

Dan pak je het goed vast in je handen met het spitsige uiteinde naar boven gericht. Je houdt de beide handen om het ei heen. Daarna moet je het uiteinde naar je mond halen, want je gaat de schaal er vanaf blazen. Zet je lippen op de bovenkant van het ei en blaas hard. Als het goed is, valt het eitje dan zo in je hand.

Overigens is het belangrijk dat je genoeg schil aan de onderkant van het ei hebt gehaald. Anders is de opening te klein. De man uit de video hieronder laat het je zien.

Incredible boiled egg hack

Genius! 🥚👏

Posted by LADbible on Tuesday, November 15, 2022

Andere manieren om je ei snel te pellen

Nu snappen we best dat je deze truc niet toepast als je in een volle ontbijtzaal zit. En volgens sommigen werkt bovenstaande truc niet. Daarom zijn er andere tips die het pellen van een hardgekookt eitje makkelijk zouden moeten maken.

  1. Pak een iets ouder eitje uit de (koel)kast. Ja, het eitje is dan wel iets minder vers. Maar een ouder ei laat zich veel makkelijker pellen. Er is dan namelijk lucht tussen het eiwit en de schaal gekomen, waardoor het eiwit minder tegen de schaal plakt.
  2. Laat het ei schrikken. Dat wil zeggen: hou eieren direct nadat je ze kookt onder koud water. Door het grote temperatuurverschil ‘schrikt’ het ei, krimpt het, en komt op die manier los van de schaal.
  3. Laat het ei extra schrikken. Niet alleen via ijskoud water, maar ook door het heen en weer te schudden in een glas met water. De schaal breekt in kleine stukjes en als je het ei afspoelt, komt de schil zo los. Die truc liet Metro eerder al in dit artikel zien.

Voeding onder de loep: hoeveel eieren mag je eigenlijk per dag of week eten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.