Redactie Metro
Redactie Metro Geld & Carrière 28 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Ook de prijs van drinkwater gaat in 2023 met tientallen euro’s omhoog

Na de gas- en energieprijzen én de voedselprijzen gaat nu ook de prijs van het drinkwater volgend jaar flink omhoog. Alle drinkwaterbedrijven verhogen hun tarieven, omdat ze te maken hebben met fors gestegen kosten van energie, materialen en grondstoffen. Daarnaast moet er veel geïnvesteerd worden om de beschikbaarheid van leidingwater in de toekomst te kunnen garanderen, aldus de bedrijven.

De kostenstijging loopt uiteen van ongeveer 20 euro tot rond de 50 euro per jaar extra voor een gemiddeld huishouden, afhankelijk van het bedrijf dat voor het drinkwater zorgt.

Investeringen zijn urgent door klimaatverandering

Volgens drinkwaterbedrijf Vitens, de grootste waterleverancier in Nederland, verbruikt een gemiddeld huishouden van vier personen zo’n 163 kubieke meter drinkwater per jaar. Bij Vitens stijgen de kosten volgend jaar met ongeveer 20 euro per 100 kubieke meter water.

Bij drinkwaterbedrijf PWN in Noord-Holland gaat de gemiddelde verbruiker 48 euro per jaar meer betalen. PWN noemt dat zelf een „uitzonderlijke stijging”. Het bedrijf doet wat ze kunnen om de kosten te drukken. „Want we hebben geen winstoogmerk.” Maar PWN moet net als alle andere bedrijven veel investeren in water voor de toekomst.

„De bevolking groeit. Er worden de komende jaren heel veel huizen gebouwd, die allemaal een wateraansluiting moeten hebben. We moeten duurzamer gaan werken. Ondergrondse leidingen moeten vervangen worden. En het klimaat verandert. De droge zomers hebben ondubbelzinnig duidelijk gemaakt hoe urgent investeringen zijn”, aldus Oasen, het bedrijf dat water levert in Zuid-Holland.

In Drenthe hebben de inwoners meer geluk: daar gaat het tarief van Drinkwaterbedrijf WMD met gemiddeld maar 2 euro per maand stijgen.

Drinkwater besparen

Dunea, dat ook in Zuid-Holland water levert, stelt dat drinkwater in Nederland nog steeds relatief goedkoop is. „Tegelijkertijd beseffen we dat deze tariefsverhoging voor onze klanten bovenop de prijsstijgingen van onder meer energie en boodschappen komt.” De drinkwaterleveranciers wijzen klanten erop dat ze hun tarief zelf enigszins kunnen beïnvloeden door zuinig te zijn met water. Er wordt al langer aangedrongen op bewuster omgaan met water. „Drinkwater is niet duur, maar wel kostbaar”, aldus Oasen.

Verontwaardigde reacties op onrust grote steden na winst Marokko WK

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.