Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 28 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Turnleraar krijgt 12 jaar cel en tbs voor doden 14-jarige Esmee

De 33-jarige Olivier van de G. is veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar en tbs met dwangverpleging voor het doden en misbruiken van de 14-jarige Esmee eind vorig jaar. Volgens de rechtbank in Den Haag heeft Van de G. „op afschuwelijke wijze een einde gemaakt aan het leven van een 14-jarig meisje.”

Van de G. is niet schuldig bevonden aan moord, omdat hij volgens de rechtbank geen voorbedacht plan had om Esmee te doden.

Groot gevaar voor herhaling

Wel is hij veroordeeld voor doodslag, het wegvoeren van het lichaam, ontucht en het bezit van kinderporno. Volgens deskundigen is Van de G. verminderd toerekeningsvatbaar en heeft hij afwijkende seksuele voorkeur. Hij zou vallen op pubers van 12 tot 16 jaar. Ook is er een groot gevaar voor herhaling. De rechter legt hem daarom ook tbs met dwangverpleging op. „Het is onverantwoord om u zonder behandeling terug te laten keren in de maatschappij”, zei de rechter vandaag in de rechtbank.

De advocaat van Van de G. noemt de uitspraak „teleurstellend” en zei hoger beroep te overwegen. Tijdens het pleidooi gaf de advocaat aan het verstandig te vinden zo snel mogelijk met de tbs-behandeling te beginnen. Van de G. was in de rechtbank tijdens de uitspraak. Hij had niet willen komen, maar de rechtbank vond dat hij aanwezig moest zijn.

Er was een celstraf van veertien jaar en tbs met dwang geëist. Het Openbaar Ministerie had ook een beroepsverbod van vijf jaar voor functies als sportleraar geëist, maar daar gaat de rechtbank niet in mee.

‘Esmee overleed als gevolg van verwurging’

De turnleraar heeft toegegeven dat hij een seksuele relatie had met het meisje uit het Zuid-Hollandse Hazerswoude-Rijndijk en dat zij bij hem thuis in Leiden kwam. Op 30 december kregen ze volgens de verdachte ruzie. Het meisje kwam volgens het OM om het leven als gevolg van verwurging. Van de G. zegt zich dit moment niet te kunnen herinneren.

Hij heeft bekend dat hij het lichaam vervolgens uit de flat heeft gedragen. De Leidenaar legde het stoffelijk overschot van het meisje in eerste instantie uit het zicht neer tegen een boom in de buurt van zijn huis. Vervolgens gebruikte hij de fiets van Esmee om het lichaam nogmaals te verplaatsen.

Het slachtoffer werd op 31 december door een groepje sporters aangetroffen in een speelparkje aan de Melchior Treublaan in Leiden. Van de G. kreeg die nacht al twee keer politie aan de deur en werd in de middag aangehouden.

Ook de prijs van drinkwater gaat in 2023 met tientallen euro’s omhoog

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Turnleraar krijgt 12 jaar cel en tbs voor doden 14-jarige Esmee
Sluiten