Redactie Metro
Redactie Metro Geld & carrière 31 aug 2020

Na corona liefst één tot drie dagen niet naar kantoor: #thuiswerkenisfijn

Het zou zo maar een van de meest beschreven onderwerpen van de afgelopen maanden kunnen zijn. Thuis werken, of thuiswerken. En we gaan nog even door, zowel met het thuiswerken als met het schrijven erover.

De meeste mensen die tijdens de coronacrisis vanuit huis zijn gaan werken, zijn daar tevreden over. Tussen de 40 en 60 procent verwacht ook op de langere termijn, nadat de crisis is bezworen, vaker thuis te werken dan voor de virusuitbraak. Die conclusie trekt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) uit een analyse van diverse onderzoeken naar thuiswerken in tijden van corona en data die het instituut zelf heeft verzameld.

Een tot drie dagen thuiswerken

Het aantal mensen dat aangeeft vaker vanuit huis te willen werken is de afgelopen maanden gestegen. De meeste werknemers hebben een voorkeur voor afwisseling tussen thuiswerken en op locatie. Het merendeel zou graag één tot drie dagen in de week vanuit huis werken, volgens het instituut dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat adviseert over mobiliteitsvraagstukken.

Op social media is de hashtag ‘thuiswerken is fijn’ inmiddels een goede bekende geworden. Al was-ie bijna een decennium eerder ook al in zwang.

Mensen tonen hun werkplek („Hoe ziet jóuw werkplek eruit?”) en adverteerders springen er handig op in.

Maandenlang

KiM becijfert dat ongeveer de helft (tussen de 45 en 56 procent) van de Nederlandse werknemers tijdens de epidemie op zijn minst een deel van de tijd thuis heeft gewerkt om het risico op verspreiding van het coronavirus te verkleinen. Veruit de meeste mensen die thuiswerken (70 procent) kwamen maandenlang helemaal niet meer op de fysieke werkplek.

Voor de crisis werkte slechts één op de drie werknemers weleens thuis. Zo’n 6 procent opereerde volledig vanuit de eigen werkkamer of keuken. Tijdens de coronacrisis zijn vooral hoogopgeleiden en mensen die normaal met het openbaar vervoer naar hun werk reizen thuis gaan werken. Vooral jongeren zijn aan het begin van de zomer weer vaker op kantoor gaan werken.

Thuiswerken kost ongeveer twee euro per dag, berekende het Nibud eerder. Vakbond FNV zei vrijdag een thuiswerkvergoeding bij werkgevers te willen afdwingen. Bedrijven geven minder uit aan reiskostenvergoedingen, schoonmaakkosten en elektriciteit, terwijl werknemers wel extra kosten kwijt zijn aan elektriciteit, water, gas, kopjes koffie en wc-papier, zo is de gedachten. Maar goed, daar staat wel minder reistijd tegenover en voor velen een hogere concentratie en productiviteit.

Lees ook: FNV wil vergoeding voor werknemers die thuiswerken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Na corona liefst één tot drie dagen niet naar kantoor: #thuiswerkenisfijn
Sluiten