Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Lifestyle 15 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de gevolgen van te veel zitten

Wie op een kantoor werkt, maakt zich er al snel schuldig aan: te lang en te veel zitten. De gevolgen daarvan zijn groot, waarschuwt organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO. 

Langdurig zitten verhoogt het risico op met name hart- en vaatziekten en diabetes type II, maar ook op bijvoorbeeld long- en darmkanker, zegt de organisatie. 

Daar kleven ook financiële nadelen aan. Aandoeningen als gevolg van te lang zitten brengen namelijk hoge zorgkosten met zich mee. TNO schat de financiële gevolgen hiervan nu zelfs op 1,2 miljard euro per jaar.

Te lang zitten groot probleem in Nederland

Het aantal mensen dat eraan overlijdt wordt intussen geschat op 21.000 per jaar. Werkenden in Nederland zaten in 2022 gemiddeld 8,9 uur per werkdag, berekende TNO, van wie meer dan de helft tijdens werktijd (4,5 uur), 3,4 uur in de vrije tijd en 1,0 uur tijdens het woon-werkverkeer. Vooral juristen, economen en ICT-specialisten zitten lang. Alleen al tijdens het werk is dat gemiddeld 7,3 uur. Vrachtwagenchauffeurs zitten ook heel lang als ze aan het werk zijn, namelijk 7,2 uur.

„Er heerst een ‘zitcultuur’ op de werkplek, doordat de werkomgeving is gericht op zitten en nauwelijks uitdaagt tot bewegen. Vanwege de substantiële bijdrage van werk aan de totale zittijd op een dag kunnen we spreken van een arbeidsrisico”, alarmeert TNO.

‘Veel mogelijkheden om meer te bewegen’

„Het is voldoende reden om de zitcultuur in Nederland om te buigen naar een beweegcultuur. En de werkplek biedt daarvoor een goede kans”, zegt TNO. „Er zijn veel mogelijkheden om minder te zitten en meer te bewegen tijdens werk. Bijvoorbeeld: werkgevers kunnen zit-statafels aanschaffen, zodat werknemers zitten en staan tijdens het werk kunnen afwisselen. Door aanpassen van de werkorganisatie en werkomgeving kan lopend overleggen of telefoneren worden gefaciliteerd en gestimuleerd. Beweegpauzes tijdens en tussen vergaderingen kunnen standaard worden ingepland”, adviseert TNO. 

Metro tipte eerder een paar simpele manieren hoe je meer beweging in je werkdag kunt krijgen als je een zittend beroep hebt. Zo kun je proberen zoveel mogelijk te lopen als je belt en je drinken regelmatig bij te vullen zodat je meer stappen zet. 

Lyrische reacties na eerste liveoptreden Joost Klein: ‘Hij maakt echt een goede kans’

Hilariteit om Lang Leve De Liefde-deelnemer die indruk probeert te maken met auto van zijn broer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties