Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Geld & carrière 28 aug 2020 / 07:35 uur

FNV wil vergoeding voor werknemers die thuiswerken

Thuiswerken lijkt een blijvertje, ook na corona. Maar werkgevers moeten dan wel hun werknemers gaan compenseren voor de extra kosten die ze maken, vindt vakbond FNV.

De bond wil met werkgevers gaan onderhandelen over een thuiswerkregeling. Uit onderzoek onder ruim 9400 leden van de vakbond blijkt dat meer dan 80 procent van de ondervraagden zo’n regeling ziet zitten.

Thuiswerken kost 2 euro per dag

Werkgevers besparen op kosten wanneer werknemers niet op kantoor komen. Zo hoeven ze minder uit te geven aan reiskostenvergoedingen, schoonmaakkosten en elektriciteit. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) berekende eerder dat het een werknemer gemiddeld 2 euro per dag kost om thuis te werken. Het gaat dan om uitgaven aan extra verbruik van elektriciteit, water en gas. Maar het Nibud rekende ook kopjes koffie, wc-papier en de afschrijving op het bureau en stoel mee.

thuiswerken met een lekker bakkie koffie
Thuiswerken kost gemiddeld 2 euro per dag. Foto: Getty Images

Kitty Jong, vicevoorzitter van FNV, vindt dat het hard nodig is dat er nieuwe afspraken worden gemaakt. „Het kan niet zo zijn dat de kosten die de werkgever uitspaart nu deels voor de rekening van de werknemer komen.”

Afwisseling

In een thuiswerkregeling horen volgens FNV naast een vergoeding ook facilitering in materiaal en het recht op thuiswerken te worden vastgelegd. Ook worden daarin afspraken gemaakt over het recht om juist wel op kantoor te werken.

Twee van de drie thuiswerkers gaven aan prettig te kunnen thuiswerken. Bijna driekwart van de ondervraagden wil in de toekomst graag afwisselend thuis en op kantoor werken.

Geen reistijd

Als voordeel van thuiswerken noemde ruim 70 procent het niet hebben van reistijd. Ook betere concentratie en een hogere productiviteit werden door bijna 40 procent van de ondervraagden genoemd. Het meest genoemde nadeel van thuiswerken, door twee op de drie aangegeven, is het gebrek aan collega’s en sociale interactie. Ook vindt 40 procent van de ondervraagden het nadelig dat ze minder bewegen. Bij een kwart lopen werk en privé te veel door elkaar.

Lees ook: Zoveel geld bespaar je met thuiswerken en dit is hoe je het oppot

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
FNV wil vergoeding voor werknemers die thuiswerken
Sluiten