Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Muziek 15 jun 2020 / 15:09 uur

Nieuwe data Songfestival bekend (en het gaat hoe dan ook door)

Pak de agenda voor volgend jaar er maar bij, als je Songfestivalliefhebber bent. De data voor het Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam zijn vandaag naar buiten gebracht.

Plus het nieuws dat het evenement sowieso doorgaat, in welke vorm dan ook. De twee halve finales en de finale vinden volgend jaar plaats op dinsdag 18, donderdag 20 en zaterdag 22 mei. Dit jaar, nadat Nederland na 44 jaar het Songfestival met Duncan Laurence weer eens gewonnen had, kon de organisatie door corona niets anders dan de hele boel afblazen.

Desnoods een Songfestival met aanpassingen

Sietse Bakker, Executive Producer Event: „We hebben nu een jaar de tijd om met de betrokken partijen alle scenario’s in detail uit te werken en het hoe dan ook mogelijk te gaan maken, ongeacht de omstandigheden en desnoods met aanpassingen. De ambitie is alvast onverminderd hoog.” Bakker over het hoe: „Alle pijlen zijn nu gericht op een Songfestival met publiek. Mocht in een later stadium blijken dat dat niet zou kunnen, moeten we daar alternatieve scenario’s voor hebben. We hopen dat we die beslissing zo lang mogelijk voor ons uit kunnen schuiven.”

Op deze foto zie je krokante kip met granaatappelsiroop en bulghursalade
Hoofdproducent Songfestival Sietse Bakker. Foto: ANP / Sander Koning

Het Eurovisie Songfestival 2021 is onderdeel van de Alliantie van Evenementenbouwers, waarin organisatoren van evenementen, locaties en brancheverenigingen samen werken aan de totstandkoming van protocollen om evenementen stapsgewijs weer mogelijk te maken.

Veiligheid staat voorop

Jolanda Jansen, algemeen directeur van Rotterdam Ahoy en woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers: „We zijn blij dat we volgend jaar het Eurovisie Songfestival opnieuw mogen verwelkomen in Rotterdam. We gaan er met elkaar alles aan doen om dit evenement voor een zo groot mogelijk publiek mogelijk te maken: uiteraard doen we dit verantwoord en staat de veiligheid van artiesten, bezoekers en medewerkers altijd voorop.”

Op de foto staat de Nederlandse deelnemer aan het Songfestival Jeangu Macrooy
Jeangu Macrooy, de Nederlandse inzending voor het Songfestival 2020 en nu ook 2021. Foto: ANP / Marco de Swart

Wat gaat mee, wat gaat de prullenbak in?

De komende maanden wordt besloten welke elementen van de afgelaste editie van 2020 meegaan naar 2021. „Het decor gaat mee naar volgend jaar, want dat stond al klaar. Verder hangt veel natuurlijk af van wat tegen die tijd überhaupt kan, van de beschikbaarheid van alle betrokkenen en van wat past bij de nieuwe tijdgeest”, zegt Bakker. AVROTROS bevestigde in maart al dat Jeangu Macrooy de Nederlandse deelnemer blijft voor 2021. Het Eurovisie Songfestival-reglement bepaalt wel dat Macrooy een nieuw lied zal moeten inzenden.

Kaartjes voor 2021

Tickethouders hebben enkele weken geleden al de mogelijkheid gekregen om tickets terug te geven. Voor slechts 4 procent van de boekingen is een restitutie aangevraagd. Nu de data bekend zijn, is er vanaf maandag 15 juni tot en met vrijdag 26 juni een tweede terugbetalingsronde ingepland.

Lees ook: Ken je deze podcasts al? #25 Songfestival

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe data Songfestival bekend (en het gaat hoe dan ook door)
Sluiten