Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 12 jan 2024
Leestijd: 7 minuten

Vrienden van Amstel LIVE dendert door: ‘Je kunt niet altijd maar groter, gekker en raarder’

De kop is eraf voor Vrienden van Amstel LIVE. Het mega-event in Rotterdam, zo mogen we het zonder blikken of blozen wel noemen, is veertien avonden toe aan editie nummertje 26. Metro keek gisteravond toe en sprak the day after even na met Machiel Hofman, creatief brein achter ‘VVAL’.

Guus Meeuwis, The Opposites, S10, DI-RECT, Meau, Son Mieux, Claude, Snelle, Zoë Tauran, Rowwen Hèze, Acda & De Munnik, Clouseau (na twintig jaar (!) terug). Het is maar een greep uit de keur aan artiesten die deze keer ruim 200.000 mensen veertien avonden vermaken. Editie nummer 26 dus, veel bezoekers waren bij de start nog niet eens geboren. Over 25 jaar ‘Vrienden’ werd een documentaire gemaakt. Metro‘s verhaal daarover lees je hier.

Nee, de Vrienden van Amstel LIVE is al lang niet meer weg te denken in januari. De grootste nieuwjaarsborrel van het land wordt het genoemd, of de grootste kroeg van Nederland; altijd een jaar vooraf volledig uitverkocht. Met als grote kracht: artiesten die je vaste stamgasten kunt noemen, zingende gezichten van nu en vaak ook wat ‘vrienden van vroeger’, zoals Clouseau dus. En bovenal dat zij van alles samen doen, of het nu om eigen nummers gaat of niet. Kraantje Pappie heeft het stokje van spreekstalmeester overgenomen van Nick & Simon.

Vrienden van Amstel LIVE thuis kijken

Veel verraden over de Vrienden van Amstel LIVE is not done. Er moeten nog zoveel mensen gaan en volgende week vrijdag 19 januari kun je thuis op de bank een livestream op Videoland volgen (inclusief de afterparty…). We kunnen wel verraden dat je Kraantje Pappie dan samen met Ronnie Flex, Joshua Nolet van Chef’Special en Bizzey het Ahoyfeest ziet openen met Can’t Hold Us van Macklemore. Daarbij vliegen wat heren door de lucht en uit het dak van de Rotterdammer hal komt een complete bar inclusief personeel en heel veel bier naar beneden zakken. Nou ja, zoals je eigenlijk ‘gewoon’ gewend bent bij Vrienden van Amstel LIVE. Het ziet er zo uit:

Vrienden van Amstel live Kraantje Pappie
De opening van Vrienden van Amstel LIVE 2024. Foto: Bart Heemskerk

Het dondert en het bliksemt confetti

Als je bedenkt dat vervolgens Guus Meeuwis, hij woont ongeveer in Vrienden van Amstel LIVE, op het hoofdpodium verschijnt en er een paar miljoen gekleurde papiersnippers door Ahoy donderen en bliksemen. En als je bedenkt dat de daarvan nog maar amper bekomen The Opposites midden in de zaal hun Slapeloze Nachten zingen (en springen) en S10 daarbij ook nog wakker is… dan weet je: het is los. Vrienden van Amstel LIVE voltrekt zich 3,5 uur lang vooral in rap tempo, maar maakt ook tijd voor een paar flinke blokken. Zoals voor de eerder genoemde Meeuwis en DI-RECT.

Jaarlijks heeft Vrienden van Amstel LIVE een niet aangekondigde verrassing in petto en dat is ook nu weer het geval. Voor wie nog gaat: hou jezelf tegen als je het na 2,5 uur wel genoeg denkt te vinden. Je mist iets prachtigs. En voor de Videoland-kijkers van volgende week: blijf vooral zitten.

Vrienden van Amstel Live Suzan en Freek
Suzan en Freek, pas getrouwd stel in Ahoy. Foto: Bart Heemskerk

Debuut op Vrienden van Amstel LIVE

Meau, Son Mieux en Claude maken Vrienden van Amstel LIVE voor het eerst mee. Dat geldt ook voor de kroonluchter in het midden van Ahoy. Geen vriendenfeest zonder kroonluchter, maar het oude vertrouwde 25 jaar hangende gevaarte is naar het lampenbejaardenhuis en vervangen door een nieuwe.

Elk jaar bedenkt het team achter het evenement wel iets (of heel veel) nieuws. Dit jaar is er de Very Important BOB. Natuurlijk, het bier vloeit rijkelijk tijdens Vrienden van Amstel, maar er zijn ook chauffeurs die hun lallende makkers veilig thuis moeten brengen. BOBs worden namelijk als VIBS in de schijnwerpers gezet. Zij krijgen een parkeerplaats vlakbij de ingang en met een speciaal polsbandje kunnen zij gratis (alcoholvrije) consumpties bestellen.

Vrienden van Amstel Live Ronnie Flex
Ronnie Flex is opvallend geruiten broek. Foto: Bart Heemskerk

Even niemand over de kop

Eén ding viel Metro – na het overweldigende begin – op: er is dit jaar wat minder gekozen voor een techisch hoogstandje waar de monden van open vallen. In de recente geschiedenis stond Chef’Special bijvoorbeeld nog op een podium dat volledig over de kop ging, terwijl de muzikanten doorspeelden. Armin van Buuren flikte zoiets al eens in een DJ-booth, zwevend en dus draaiend boven Kensington.

Niet dat de Metro-verslaggever, die al vele edities zag, vindt dat ieder jaar maar even iemand op z’n minst over de kop moet vliegen, maar het viel gewoon op. We praten even na met Machiel Hofman, sinds vijftien jaar bij Vrienden van Amstel LIVE betrokken. Hofman is creatief eindverantwoordelijke, zoals hij dat ook voor The Streamers is (hier lees je daarover een interview). Drukke tijden dus, voor deze enthousiaste baas van het spul en zijn team. „Tweede Kerstdag stonden we met The Streamers in de Winterefteling, de volgende dag in Ahoy.”

Vrienden van Amstel Live bar Kraantje Pappie
Een rijdende bar met Kraantje Pappie en Clouseau gaat dwars door het publiek. Foto: Bart Heemskerk

Leunen op muziek

Zit ik er ver naast dat er iets minder gekozen is voor techische hoogstandjes in deze Vrienden van Amstel LIVE?

„Met alles wat we de afgelopen jaren gedaan hebben, kun je niet veel gekker, groter en raarder. Daarom hebben we heel bewust gezegd dat we deze show veel meer laten leunen op muziek, op de liedjes. Stiekem is er veel budget gegaan naar schoonheid in het decor. Naast de nieuwe kroonluchter is de hele achtergrond veel meer af, helemaal gedecoreerd. Buiten dat is het vliegen en de opening met de bar van vijftien meter doorsnee al een spektakel op zich, toch? Dat zie je nergens ter wereld. Maar de constatering is verder juist, we leunen vooral op de muziek deze keer.”

Samenwerkingen tussen die enorme keur aan artiesten, dat is toch eigenlijk ook de grote kracht?

„Tuurlijk. Het zou wel heel gek zijn als de grote kracht van Vrienden van Amstel LIVE de techniek wordt. Dat we een circusact worden in plaats van een muziekact. Het is een bewuste reset. Ik ben blij dat ik gisteravond zag dat de muziek het gewoon doet. En dat met een mix van wat nu hot is en bijvoorbeeld Clouseau. Ik was bijna verrast hoe goed onze Belgische vrienden nog worden ontvangen. Dat doet me wel wat. Net als we met de comeback van Acda & De Munnik zien, mensen houden van nostalgie.”

Vrienden van Amstel Live Clouseau
Koen Wauters en zijn broer Kris werden als Clouseau warm onthaald. Foto: Bart Heemskerk

Vrienden van Amstel LIVE begint met niks

Is het net als bij The Streamers weer bij Guus Meeuwis aan de keukentafel met een kladblok begonnen? 

„Wel met een blanco A4-tje. Maar wat we bij Vrienden van Amstel LIVE meestal doen, is na de laatste show in een lege zaal op de tweede ring een beetje napraten. We zeiden na de editie van vorig jaar al dat we, na het geweld met Chef’Special, voor dit jaar een groot contrast moesten bedenken. Toen bedachten we: laten we eens beginnen met niks. Dat is wat je ook ziet een half uur voor aanvang. Er is niks, geen backline, geen bar. Voor je gevoel staan de bouwlichten nog aan. Zo laten we gelijk zien dat we vorig jaar niet even gaan overtreffen, maar dat we het juist heel anders doen. Zo zijn we fris en uiteraard ook fruitig. Wie weet zal het spektakel dan volgend jaar des te groter zijn, niet gezegd hebbende dat we dat ook gaan doen. Maar je moet het durven.”

Vorig jaar was 25 jaar Vrienden van Amstel LIVE een feit. Denk je dan nu: we gaan de volgende 25 jaar in en kijk je in de toekomst? 

„Nee, dat doen we niet. We proberen van elke editie een bijzondere show te maken. Daarom ook dat blanco A4-tje en dan proberen het zo goed mogelijk te doen en het verrassend te houden. Maar 25 jaar vooruit kijken is er niet bij.”

Nog dertien shows te gaan. Ben je moe? 

„Néé, zeker niet. Ik ben juist gebrand om de puntjes op de i te zetten vanavond. Voor mijn gevoel zaten we tijdens de opening op 98 procent.”

Vrienden van Amstel LIVE 2024
Vrienden van Amstel-overzicht met op het scherm Guus Meeuwis. Foto: Bart Heemskerk

Voorverkoop 2025

Bezoekers die kaarten willen kopen voor de volgende editie, moeten dit jaar een persoonlijk account aanmaken. Dat is nieuw en om zwarthandel te ontmoedigen. Met het Vrienden-account kunnen mensen zich registreren voor de kaartverkoop van veertien Vrienden van Amstel LIVE-shows in 2025. Registratie is geen garantie op tickets, maar de enige manier om aan kaartjes te komen zodra de verkoop start. Dat gebeurt morgenochtend (zaterdag 13 januari) om 10.00 uur.

Mean Girls: het leven in Afrika was een makkie vergeleken met de middelbare school

Ooit juichten Groningen en heel Nederland nog om de vondst van aardgas

Nieuwe bewoners Big Brother-huis bekend: ‘Ik zit 24 uur op de lip van mijn vriendin’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties