Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 13 jan 2024
Leestijd: 7 minuten

Magtel de Laat een stoere Maria Magdalena in Jesus Christ Superstar: ‘Minder afhankelijk van de man’

Het is in Nederland Theaterland (weer eens) tijd voor Jesus Christ Superstar. Vanavond trapt de rockopera met de eerste try-out een landelijke tournee af, te beginnen met ruim een maand DeLaMar in Amsterdam. Metro trof in dat theater onder meer een betrekkelijk nieuw gezicht, Magtel de Laat. Zij gaat voor een stoere Maria Magdalena anno 2024 zorgen.

Natuurlijk zagen we daar, op de eerste repetitiedag in het theater, ook Albert Verlinde, de musicalman die Jesus Christ Superstar opnieuw op de planken brengt. De rockopera met alleen zang, of popmusical zo je wilt, wordt in het Engels gebracht. Verlinde hoopt zo ook jong publiek dat festivals en popconcerten bezoekt te trekken.

Jesus Christ Superstar is nog altijd geliefd

Dat kan best, want het 53 jaar oude Jesus Christ Superstar – en zeker die muziek – is tot op de dag van vandaag geliefd. Ook nu zijn al tienduizenden tickets aan de man gebracht. Wat ooit begon als een album (jawel, een elpee!) van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice, werd ook een toneelstuk, musical / rockopera en natuurlijk de legendarische film. De Jesus Christ Superstar op het witte doek begon met een bus in een woestijn in Israël. De Nederlandse persdag had ook een bus, maar dan in de Amsterdamse Marnixstraat bij DeLaMar, terwijl de hemel huilde. Deze lullige vergelijking is overigens wel voldoende, het weer vol harde buien was nu eenmaal niet beter.

De cast die uit de bus stapte, bestaat onder meer uit Jeangu Macrooy, onze Songfestivalman 2021, Paul de Leeuw, Lucas Hamming, Alex Klaasen en Magtel de Laat. Meteen is duidelijk dat we te maken hebben met een boomlange Jezus Christus.

bus cast Jesus Christ Superstar
Persdag-bus en cast van Jesus Chris Superstar voor DeLaMar. Foto: ANP / Olaf Kraak

Brilletje voor Albert Verlinde

Albert Verlinde is goed gestemd over de nieuwe theaterversie met de opkomst van Jezus tot zijn einde aan het kruis. „Dit is een brug tussen toneel, popmuziek en musical, maar bovenal een rockopera”, zegt Verlinde, die zijn brilletje opzet om de cast en productie van Jesus Chris Superstar voor te lezen. Met regisseur Ivo van Hove maakte Verlinde eerder het bejubelde Lazarus, die Van Hove op zijn beurt weer met the man himself, David Bowie, maakte (hier lees je Metro‘s recensie van toen).

„Voorheen kende ik Albert Verlinde alleen van RTL Boulevard“, geeft Ivo van Hove toe. „Maar inmiddels ken ik een heel andere man.” Van Hove wilde qua cast mensen uit zowel de musical-, pop- én rockwereld. „Die mix is gelukt.”

Rennen voor Jezus Christ Superstar

Van Hove was 15 jaar toen het album van Jesus Christ Superstar uitkwam (Verlinde was 9). „Die plaat moest iedereen hebben.” De Vlaming wist ook niet hoe snel hij naar zijn plaatselijke bioscoopje moest rennen, toen de film daar werd gedraaid. Nu, veel later, ziet hij ook de gelijkenissen met nu. „Je ziet jonge mensen met een missie, in dat geval de discipelen die de armen wilden helpen. Je kunt dit zo naar de groeperingen van nu brengen. Dat geldt ook voor de spanningen onder elkaar, zoals met Judas (Lucas Hamming, red.), of met de elite, de politici en overheersers van toen.”

Van Hove vindt het interessant hoe grillig mensen zich gaan gedragen als een nieuwe groepering zich in de samenleving aandient: „In Jesus Christ Superstar zingt het volk eerst Hosanna, hey Sanna, om in de voorstelling drie kwartier later te schreeuwen dat Jezus aan het kruis moet hangen.”

Magtel de Laat, net geen Sandy

Magtel de Laat is één van de jonge castleden (25) die Jesus Christ Superstar dolgraag naar een 2024-level wil brengen. Tv-kijkend Nederland leerde de Brabantse vorig jaar kennen tijdens Op Zoek Naar Danny & Sandy, de hoofdrollen voor de musical Grease. Danique Graanoogst pakte de rol die we kennen van de legendarische Olivia Newton John (Metro interviewde de winnares), Magtel de Laat pakte vooral ervaring en werd tweede. Zij debuteerde vervolgens in Het was zondag in het zuiden.

De leadzangeres van coverband Driven is nog niet zo lang afgestudeerd aan de Fontys Hogeschool Tilburg (Muziektheater). Maar Metro treft haar nu voor een grote Jesus Christ Superstar-poster in het DeLaMar Theater, een poster van zichzelf. „Haha, daar vind ik nogal iets van. Laat ik zeggen: het is intens.”

Magtel de Laat Jesus Christ Superstar
Magtel de Laat geeft interviews voor haar eigen poster. Foto: Metro / Erik Jonk

‘Maria Magdalena wat minder afhankelijk van de man’

Magtel de Laat is dus Maria Magdalena, het Bijbelpersonage dat een leerlinge van Jezus was en later met andere vrouwen de Messias en zijn apostelen verzorgde. Volgens de overlevering was zij als eerste bij het lege graf van Jezus en zag ze hem ook als eerste na zijn wederopstanding; iets wat geen apostel geloofde.

De Laat ziet er op de persdag in het zwart gekleed en op forse Dr. Martens behoorlijk stoer uit („nou, dank je wel!”). Zegt het gelijk ook iets over de Maria Magdalena die zij in deze Jesus Christ Superstar wil neerzetten? „Absoluut. Dat is wat ik hoop, naast het klassieke beeld dat we van Maria Magdalena kennen. Ik hoop een wat stoerdere vrouw te laten zien, die wat minder afhankelijk is van de man. Een vrouw die meer met haar eigen gevoel dealt en meer uit zichzelf haalt dan vanuit anderen.”

Heeft ze nog gestruggeld met het feit dat ze het bij de Grease-zoektocht op televisie nét niet werd? „Dat was sowieso een supermooie ervaring en natuurlijk, ‘bijna’ is altijd zuur. Dat ik in daarna in de musical Het was zondag in het zuiden mocht spelen, was een hele fijne pleister. Zo kon ik me er redelijk snel bij neerleggen en ik hoorde ook vrij snel dat ik Jesus Christ Superstar mocht doen. Maar nogmaals, het was zó’n toffe ervaring.”

Magtel in het kinderkerkkoor

Magtel de Laat deed auditie voor deze rockopera voor het ensemble. Kon zij door Grease de lat niet wat hoger leggen? „Ik was daar helemaal niet mee bezig, ik dacht dat ze vast iemand anders voor Maria Magdalena zouden hebben.” Er is even verwarring, maar dan is het snel duidelijk: „Die audities waren voor de tijd dat ik op tv kwam.”

De Laat is niet echt een gelovige dame, maar toch: „In de kerk heb ik altijd in een kinderkoor gezongen, maar daar is het een beetje bij gebleven. Ik ben niet zo met het geloof en met naar de kerk gaan bezig. Het spelen van Maria Magdelena kan overigens prima. Haar beweegredenen hoeven niet per se uit vanuit het katholiek geloof te komen. Ik kan ook uit het nu putten, de liefde en dagelijkse dingen.”

Jesus Christ Superstar Magtel de Laat
Magtel de Laat: geen Grease, wel Jesus Christ Superstar. Foto: ANP / Olaf Kraak

Magtel de Laat en Flemming

Als Maria Magdalena nu zou leven, wie zou zij volgens Magtel de Laat dan zijn? Iemand in de zorg bijvoorbeeld, een klimaatactiviste? De zangeres denkt even na: „Oeh… Ze zou ook nu zeker een zorgzaam persoon zijn, maar niet een verpleegkundige. Eerder een arts, iemand met de leiding. Iemand die weet wat ze wil en daar ook vol voor gaat.”

Er vol voor gaan had De Laat zelf prima met haar coverband kunnen doen. Daarmee valt best veel geld te verdienen, kijk naar Flemming vroeger. Maar ja, Jesus Christ Superstar… „Met Flemming heb ik aan dezelfde school gestudeerd toevallig. Maar mijn band Driven moet op zoek naar een andere zangeres. Er zijn maar een x-aantal vrijdagen en zaterdagen in het jaar, dagen waarop we altijd speelden. Maar ik ben nu bezet. Dat is spannend genoeg, al heb ik er vooral heel veel zin in.”

Albert Verlinde vertelt ondertussen tussen neus en lippen door nog dat iemand uit de productie een arm heeft gebroken. „Maar ach, in Jesus Christ Superstar gebeuren nu eenmaal wonderen, dus die is zo terug.”

Sir Nicholas Winton, de man die 669 Joodse kinderen uit handen van de nazi’s redde

Met dank aan ‘mooie dame’ en Bouke Scholten is Elvis Presley nog springlevend

Natuurlijk komt Raven van Dorst in Nachtdieren ook mannen met een dildo op straat tegen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties