Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Eurovisie Songfestival in Rotterdam afgelast

Het Eurovisie Songfestival dat in mei in Rotterdam zou worden gehouden is voorlopig van de baan. Dat heeft de organisatie, de European Broadcasting Union EBU, woensdagmiddag bekendgemaakt.

De organiserende omroepen vinden dat het door het coronavirus niet verantwoord is om het liedjesfestijn door te laten gaan. Het Songfestival zou eigenlijk plaatsvinden van dinsdag 12 tot en met zaterdag 16 mei in Rotterdam Ahoy.

Het songfestival wordt verplaatst naar een nog nader te bepalen datum.

Onvermijdelijk

De EBU zegt geen enkel risico te willen nemen met de gezondheid van artiesten, medewerkers, fans en bezoekers. De drie organiserende omroeporganisaties NPO, NOS en AVROTROS en de gemeente Rotterdam hebben begrip voor de beslissing.

„Dit besluit van de EBU was onvermijdelijk, gezien de omstandigheden die heel Europa als gevolg van het coronavirus momenteel treffen en alle maatregelen die overheden nu moeten nemen", zegt voorzitter Shula Rijxman van de NPO.

Songfestivalwethouder Said Kasmi van de gemeente Rotterdam zegt het erg jammer te vinden, „maar het enige verstandige besluit. Het is meer dan logisch dat ook wij nu een pas op de plaats maken.’’

Teleurgesteld

Rotterdam laat weten klaar te staan om het evenement op een ander tijdstip te organiseren. De organisaties zeggen dat „in deze buitengewone tijden" garanties niet zijn te geven. Maar het is zowel voor de EBU, als voor NPO, NOS en AVROTROS, als voor de gemeente Rotterdam het meest logische scenario als het 65ste Eurovisie Songfestival op een ander moment alsnog in Nederland plaatsvindt.

Sietse Bakker, producent van het evenement, begrijpt dat veel mensen teleurgesteld zijn dat het songfestival 2020 niet doorgaat. „Voor de artiesten uit 41 deelnemende landen, onze openings- en intervalacts die hun hart en ziel hebben gestoken in hun optreden is dat enorm teleurstellend.’’

Jeangu Macrooy blijft kandidaat

Jeangu Macrooy blijft ondanks het uitstellen de Nederlandse afgevaardigde. AVROTROS blijft achter de zanger staan, zo laat een woordvoerder in een reactie weten. „Ook voor Jeangu Macrooy is dit een spannende periode geweest, maar hij begrijpt het besluit volledig", aldus AVROTROS, die samen met de zanger het vizier op 2021 richt. „We zetten graag met nieuwe energie en veel passie de samenwerking met Jeangu voort. Samen staan we sterk!"

Of Jeangu volgend jaar met een ander nummer dan zijn eerder deze maand gelanceerde Grow meedoet, is nog onduidelijk. De EBU buigt zich momenteel over de reglementen.

Horeca: Jammer maar begrijpelijk

De Rotterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) betreurt het besluit, maar heeft er alle begrip voor. „De gezondheid van ons allen staat natuurlijk op nummer één. Het is een aderlating voor de stad Rotterdam, voor Nederland en voor alle ondernemers en mensen die betrokken zijn bij de organisatie van dit bijzondere evenement", laat de horecaorganisatie weten.

Het afblazen van het Songfestival betekent een strop voor hotels en restaurants in en om Rotterdam. Nog niet alle hotels waren helemaal volgeboekt, maar dat werd wel verwacht, zegt een woordvoerder van KHN Rotterdam. Ook waren er volgens hem afspraken gemaakt met vervoerders over het heen en weer rijden van de festivaldelegaties.

KHN vreest dat de effecten van de corona-uitbraak „voor grote delen van de horecabranche nog lang zullen naijlen. Als de horeca weer open mag, betekent dit niet dat alle zaken weer automatisch tot het einde van dit jaar zijn gevuld, ook gezien de vele reisrestricties. Voordat alles weer op het oude niveau komt, zijn we maanden verder."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eurovisie Songfestival in Rotterdam afgelast
Sluiten