Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Entertainment 28 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Özcan Akyol over reacties op video Matthijs van Nieuwkerk: ‘Behoorlijk kansloos’

Onlangs kwamen de beelden naar buiten waarop Matthijs van Nieuwkerk ‘niet zo gezellig gedrag’ vertoonde. Dat was op de set van De Wereld Draait Door, waar hij redacteuren enigszins streng toesprak. Özcan Akyol was degene die het bestaan van die video opperde, hij reageert nu op de reacties die verschenen.

Yvonne Coldeweijer publiceerde de video namelijk op haar kanaal, met het bijschrift „Eus lieverd, is dit nou het filmpje?”, met twee gapende emojis.

Özcan Akyol over video Matthijs van Nieuwkerk: ‘Niet de reden voor bijstellen mening’

Akyol opperde het bestaan van de video eerst bij talkshow Humberto, later ging hij er bij Vandaag Inside nog eens op in. „De woorden die er zijn, hoe er met elkaar wordt omgegaan. Toen dacht ik wel: deze kant van jou ken ik ook niet zo goed, dus ik weet ook niet precies wie ik nu verdedig”, zei hij destijds.

Nu voelt hij de noodzaak duidelijk te maken dat niet dit filmpje, maar het Rapport-Van Rijn de reden was dat hij zijn mening bijstelde. Zijn „voortschrijdend inzicht” was een „reactie op het Rapport-Van Rijn, opgeteld bij de persoonlijke verhalen van allerlei voormalige reactieleden. En dus niet een video.”

„Die bewuste video heeft een waarde toegekend gekregen door allerlei showbizzmedia”, schrijft Akyol vandaag op X. „Gisteren las ik zelfs ergens dat die beelden dé reden waren om iemand te cancelen. Behoorlijk kansloos allemaal, om eerlijk te zijn.”

Rapport-Van Rijn

Daarnaast zegt ‘Eus’ dat hij het hele rapport van de Commissie-Van Rijn heeft gelezen. „En de engste passage ging over een heel andere omroep (WNL).” Op dit moment is WNL nog niet bereikbaar voor commentaar op deze uitspraak.

Eind 2022 kwam Van Nieuwkerk onder vuur te liggen toen de Volkskrant een artikel publiceerde over grensoverschrijdend gedrag op de redactie van De Wereld Draait Door. Een speciale commissie onder leiding van Martin van Rijn deed na de publicatie ruim een jaar onderzoek naar de werkcultuur in Hilversum.

Uit dat rapport bleek dat grensoverschrijdend gedrag veel voorkomt, bij de publieke omroep, maar ook bij commerciële zenders. RTL schortte daarna de comeback van Matthijs van Nieuwkerk op en die haalde in een brief naar RTL uit naar BNNVARA.

René van der Gijp vol verbazing over klimaatactivisten bij Vandaag Inside

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties