Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 19 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Grensoverschrijdend gedrag bij DWDD: ‘Enorm spijt’ en ‘pijnlijk’

Er was jarenlang sprake van een angstcultuur en grensoverschrijdend gedrag bij het programma De Wereld Draait Door. De Volkskrant publiceerde hier gisteravond een onderzoek over na gesprekken met ruim vijftig voormalig medewerkers van de talkshow. Presentator Matthijs van Nieuwkerk zegt in de Volkskrant „enorme spijt” te hebben van grensoverschrijdend gedrag op de redactie van De Wereld Draait Door.

Op de werkvloer van de talkshow, die sinds 2020 niet meer op de buis is, ging het volgens de medewerkers om „extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen”. Tientallen werknemers vielen ziek uit vanwege de werkomstandigheden. Van Nieuwkerk zegt in de Volkskrant dat het hem spijt dat hij „niet iedereen een veilig en prettig gevoel” heeft kunnen geven.

Opnames Top 2000 Quiz gestaakt

De omroep NTR heeft laten weten de opnames van de Top 2000 Quiz met Matthijs van Nieuwkerk vandaag niet door te laten gaan. „Na het verschijnen van het Volkskrant-artikel en de dynamiek die dat losmaakt, moeten we constateren dat vandaag niet de aangewezen dag is om een feestelijke quiz op te nemen. Daarom hebben we besloten om de opnames van de Top2000 Quiz niet door te laten gaan. Deze beslissing is in samenspraak met Matthijs en de NPO genomen.”

https://twitter.com/volkskrant/status/1593710385433124871

‘Tegelijkertijd draconische karikatuur van vijftien jaar DWDD

Volgens de Volkskrant wilde de 62-jarige presentator in eerste instantie niet ingaan op vragen van de krant. In een eerste verklaring zou hij geen spijt hebben betuigd en zou Van Nieuwkerk ook niet hebben gereageerd op het aantal medewerkers dat ziek was uitgevallen. In een latere reactie liet Van Nieuwkerk volgens de krant weten dat het hem spijt. „Nu zitten we met een aantal ongemakkelijke gedane zaken. Die nemen helaas geen keer, maar stemmen wel tot nadenken. Deze spiegel blijft in mijn kamer hangen”, is zijn reactie.

Van Nieuwkerk noemt het artikel van de Volkskrant „tegelijkertijd ook een draconische karikatuur van vijftien jaar DWDD“. „Zeker, ik was fanatiek, ­eigenwijs en streng. En ik kon af en toe lelijk uit mijn slof schieten. Waardeloos. Maar ik ben nu gemakshalve ­teruggevouwen tot een Eeuwige Driftbui. En dat was ik dacht ik niet”, aldus van Nieuwkerk, die jarenlang een van de best betaalde presentatoren van de NPO was.

Grensoverschrijdend gedrag bij De Wereld Draait Door

De woede-uitbarstingen en vernederingen zouden ervoor hebben gezorgd dat „een angstcultuur in stand werd gehouden”. De huidige directie van BNNVARA geeft tegenover de Volkskrant toe dat er sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag. „De eindredactie en presentator hadden op hun gedrag en de cultuur op de redactie aangesproken moeten worden. Dat dit destijds niet is gebeurd, is pijnlijk voor de (oud-)collega’s die dit aangaat”, aldus de directie.

https://twitter.com/BNNVARA/status/1593718731049517057

De directie heeft de afgelopen maanden naar eigen zeggen „zeer indringende” gesprekken gevoerd met de 62-jarige presentator. Daarin zou Van Nieuwkerk erkend hebben dat hij grenzen over is gegaan op de vloer van het programma, dat hij van 2005 tot en met 2020 presenteerde. BNNVARA stelt vooralsnog geen onafhankelijk onderzoek in, laat de omroep aan de Volkskrant weten. Wel roept de omroep (oud-)medewerkers op hun verhaal te delen.

Uit het onderzoek van de Volkskrant blijkt eveneens dat Van Nieuwkerk bij opnames van het programma Chansons!! wederom een grens over is gegaan. Een medewerker gaf na een woede-uitbarsting van de presentator aan zich grensoverschrijdend bejegend te hebben gevoeld.

‘Onveilige werkcultuur in Hilversum’

Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) reageert op het bericht van de Volkskrant over het grensoverschrijdende gedrag bij De Wereld Draait Door. De NVJ spreekt van een onveilige werkcultuur in Hilversum. „Tijdelijke contracten en matige freelancecontracten zorgen voor afhankelijke medewerkers die misstanden niet durven melden”, aldus algemeen secretaris Thomas Bruning.

Het gerucht dat de Volkskrant met een uitgebreid artikel over Van Nieuwkerk zou komen, deed al langere tijd de ronde. Waar het precies over zou gaan, bleef onduidelijk. De krant zou naar verluidt maanden bezig zijn geweest met het schrijven van het artikel over de de DWDD-presentator.

Eén jaar Vandaag Inside, Johan Derksen: ‘Dankzij mevrouw Kaag zit ik er elke avond weer’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.