Mike Vlastuin
Mike Vlastuin Entertainment 12 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Zangeres Do heeft ook last gehad van Rietbergen: ‘Wat hij heeft gedaan was niet oké’

Dominique Rijpma, beter bekend als Do, heeft laten weten ook last te hebben gehad van Jeroen Rietbergen, de oud-bandleider van The Voice of Holland, die door meerdere vrouwen beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag. Ze vertelt dat hij twintig jaar geleden over haar grens is gegaan. „Wat hij heeft gedaan was echt niet oké”, geeft de zangeres aan in een interview met het NRC.

De aflevering van BOOS heeft veel teweeggebracht als het gaat om het melden van grensoverschrijdend gedrag. Zo komen steeds meer vrouwen naar buiten met hun verhaal. Over dickpics van Marc Overmars, bijvoorbeeld, of het grensoverschrijdende gedrag van Telegraaf-journalist Mick van Wely.

Zangeres Do vertelt over Rietbergen

Do heeft zich al vaker over het onderwerp uitgesproken, vooral via social media. Nu vertelt de zangeres meer over wat ze zelf heeft meegemaakt. „Twintig jaar geleden heeft hij dingen bij mij gedaan waarvan ik toen zei: ‘Gast, je bent gewoon koekoek, dat doe je toch niet?’ Maar er was een andere machtsverhouding, want ik huurde hem in en was niet afhankelijk van hem”, vertelt ze.

Vervolgens heeft ze Rietbergen hierop aangesproken en heeft hij het nooit meer bij haar gedaan. „Mijn collega’s wisten ervan en als hij dan weer vieze praatjes had zeiden zij: ‘Gast, hou eens je bek joh, doe normaal’. Dus ik voelde me gesterkt door mijn omgeving”, gaat de zangeres verder.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Maar Rietbergen is niet de enige die Do op deze manier lastigviel. Sterker nog, dit soort grensoverschrijdende gedrag ervoer ze bij zeker zes mannen. „Ik heb ooit met een producer gewerkt, toen ik echt jong was, minderjarig, die tegen mij zei: ‘Misschien moet je in je nakie gaan zingen. Dan voel je het veel meer. Andere zangeressen doen dat ook.’ En ik heb dat niet gedaan, gelukkig. Maar dat is toch heel gek. Hij was ook veel ouder.”

Marco Borsato wordt op het moment ook aangeklaagd voor grensoverschrijdend gedrag. In zijn geval zou het gaan om jonge kinderen van The Voice Kids. Do heeft een nummer 1-hit gescoord met Marco Borsato. Daarnaast heeft haar man voor hem gewerkt. „Ik vind het moeilijk om daar uitspraken over te doen. Maar los van de beschuldigingen zou je kunnen zeggen dat Marco heel handtastelijk is.”

De zangeres krijgt veel steun na haar uitspraken in het interview. Het is wel opvallend dat er geen namen worden genoemd, buiten de al bekende namen. Wie is de producer waar Do over praat? En wie zijn de andere namen? Dat vertelt ze niet in het interview.

Na de uitzending van BOOS schreef Do al een brief aan John de Mol. Deze plaatste de zangeres op haar Instagram. Ze kreeg bijna 20.000 likes en 1500 reacties op haar brief. Niet veel later schreven 29 zangeressen een open brief. Dit om aan te kaarten hoe het zit met grensoverschrijdend gedrag in de muziekindustrie.

Je vindt al onze artikelen over de misstanden bij The Voice of Holland hier.

Nederland zet reisadvies Oekraïne op rood: ‘Zo snel mogelijk het land verlaten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zangeres Do heeft ook last gehad van Rietbergen: ‘Wat hij heeft gedaan was niet oké’
Sluiten