Erik Jonk
Erik Jonk Sport 12 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Historische medaille Olympische Spelen: skeleton-brons Kimberley Bos

Historisch! Dat is de bronzen skeleton-medaille van Kimberley Bos op de Olympische Spelen van Beijing. Vanmiddag – in de late avond van China – maakte zij in razendsnel tempo haar droom waar. Na de schaatsen en de snowboard, telt Nederland nu ook mee op de slee.

Medailles wint Nederland als niet-wintersportland tijdens de Winterspelen doorgaans volop. Maar bijna altijd gebeurt dat op schaatsen op de langebaan. Later kwamen daar ook shorttrackers bij, zoals de sterke Suzanne Schulting gisteren. In lang vervlogen tijden maakte Sjoukje Dijkstra Nederland bij het kunstrijden trots. En natuurlijk was er gedenkwaardig goud van Nicolien Sauerbreij op de snowboard tijdens de Olympische Spelen van Vancouver (2010).

https://twitter.com/TeamNLtweets/status/1492513837513383942

Nu ook een skeleton-medaille

Na al het goud, zilver en brons heeft Kimberley Bos (28) met een bronzen plak bij het skeleton nu geschiedenis geschreven. Dat deed ze eerder al in Pyeongchang 2018, toen de inwoonster van Ede de allereerste Nederlandse sporter op de skeletonbaan tijdens de Olympische Spelen ooit werd. In Zuid-Korea werd ze achtste.

Kimberley Bos rukte in de vierde en laatste run op naar de derde plaats. Ze moest daarvoor nog één plaatsje stijgen en daarin slaagde zij optimaal. Het stralende lid van TeamNL eindigde achter winnares Hannah Neise uit Duitsland en Jaclyn Narracott uit Australië. Na de eerste twee runs op vrijdag stond Bos zesde. Daarover was ze redelijk tevreden:

https://twitter.com/kimberleyb0s/status/1492130424226787337

Kimberley Bos beleeft een wonderwinter

Kimberley Bos komt in Beijing niet als totale verrassing uit de hoge hoed. De skeletonster beleeft namelijk een sportwinter waarin alles lijkt te lukken. Tijdens het wereldbekerseizoen won zij haar eerste twee wedstrijden. Wat nog veel knapper was: Bos werd winnares van het eindklassement. Dat ze als Nederlandse vervolgens ook nog eens Europees kampioen werd, maakte dat iedereen op de Olympische Spelen de ogen opeens op haar richtte. Kimberley Bos behoorde plotseling tot de favorieten. Ongekend natuurlijk voor iemand die aan een sport doet waar maar weinig Nederlanders aan denken. Niet aan moeten denken ook: liggend op haar buik gaat Kimberley Bos vlak boven het ijs met zo’n 130 kilometer per uur naar beneden.

Kimberley Bos Olympische Spelen skeleton beijing
Kimberley Bos weet het: ze is een beslissend plaatsje opgeschoven. Foto: ANP / Koen van Weel

Nog een opvallend feitje over bronzen Kimberley: ze won al eens een medaille tijdens de Olympische Spelen. Dat was in een bobslee. Samen met Mandy Groot won zij in 2012 brons op de Olympische Jeugdspelen. Sturen kon Kimberley Bos in een bob als de beste. Het zware ding op gang krijgen was een ander verhaal, waarna zij in 2013 de overstap naar het skeleton maakte.

Hoop dat skeleton wat bekender wordt

Kimberley Bos realiseerde zich na het behalen van haar bronzen medaille nog maar nauwelijks dat ze net een historische prestatie had neergezet voor de Nederlandse sport. „Een beetje, maar nog niet echt.” Bos beaamt dat deze medaille heel veel voor haar betekende. „Ik denk dat dit ook heel veel zegt over doorzettingsvermogen en veerkracht. Na de eerste run vrijdag stond ik tiende en dat was niet ideaal. Maar we hebben niet opgegeven en gezocht waar het beter kon en hebben er brons uitgesleept.”

De skeletonster hoopt dat haar succes de sport wat bekender maakt in Nederland. „Ik hoop dat er nieuwe atleten komen. Het is een geweldige sport en we kunnen het als Nederland ook goed, dat heb ik denk ik wel bewezen. Het zou heel mooi zijn dat als ik stop er iemand is die het stokje kan overnemen. Als je het wil uitproberen, meld je aan.”

Alle Metro-artikelen over de Olympische Spelen in Beijing lees je hier.

Valse start? Hilarisch interview Erben Wennemars? Schaatsmania slaat toe op Twitter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.