Raymon Mens
Raymon Mens Binnenland 10 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Telegraaf schorst Mick van Wely wegens seksueel ongewenst gedrag

Mediahuis Nederland legt Telegraaf-verslaggever Mick van Wely sancties op wegens seksueel ongewenst gedrag. De maatregel volgt op een aantal meldingen door vrouwen bij een van de vertrouwenspersonen. Dat laat het moederbedrijf van de krant donderdagavond weten.

De hoofdredactie van De Telegraaf werd vorige week donderdag op de hoogte gesteld. Daarna is door het interne Meldpunt Integriteit van de uitgever een onderzoek ingesteld. De journalist werd uit voorzorg geschorst. Mediahuis zegt dat het onderzoek extern door een onafhankelijke partij is getoetst en dat de sancties recht doen aan de bevindingen. Van Wely betuigt spijt.

Hoofdredacteur Telegraaf ‘behoorlijk geschrokken’

Mick van Wely laat in een persverklaring op de website van het mediabedrijf weten: „Ik realiseer mij dat ik met mijn handelen grenzen heb overschreden en bied daarvoor mijn excuses aan. Ik zal de komende tijd onder professionele begeleiding aan mezelf werken en hoop na een periode van non-actiefstelling mijn werkzaamheden te kunnen hervatten.”

Vrouwen delen hun assertieve reacties op ongepaste foto’s

De hoofdredactie van De Telegraaf noemt de zaak een drama voor alle betrokkenen. In het bijzonder de vrouwelijke collega’s die aan de bel trokken. „We zijn behoorlijk geschrokken”, zegt hoofdredacteur Paul Jansen. „Er zijn passende maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen en er is bovendien nazorg aangeboden aan de melders.”

Samenwerking John van den Heuvel en Mick van Wely opgeschort

De samenwerking tussen misdaadverslaggevers John van den Heuvel en Mick van Wely wordt voorlopig opgeschort. Op Instagram schrijft Van den Heuvel dat hij „diep teleurgesteld” is. „Het is erg betreurenswaardig dat vrouwelijke collega’s van de redactie van De Telegraaf – van wie ook ik de namen niet ken – onheus bejegend zijn door grensoverschrijdend gedrag. Ik ben diep teleurgesteld en denk op de eerste plaats aan de collega’s die hiermee zijn geconfronteerd”, schrijft Van den Heuvel op Instagram. „Verder zit ik net als veel andere collega’s met de nodige vragen, nadat ik zeer onlangs summier op de hoogte ben gesteld.”

Van den Heuvel schrijft dat hij en Van Wely samen veel hebben meegemaakt, dat ze samen onder grote druk stonden en dat hij hem daarom niet wil laten vallen. „Maar mijn samenwerking met hem wordt de komende tijd opgeschort. Dat is verdrietig, maar het is onder deze omstandigheden helaas onvermijdelijk.” De twee werken samen bij De Telegraaf. Ook verschijnen ze samen in verschillende misdaadprogramma’s op Videoland.

Dit kun je doen als je te maken hebt met (online) seksueel geweld

Steeds meer onthullingen

De CEO van Mediahuis Nederland, Rien van Beemen, stelt: „Wij willen een veilige werkomgeving voor onze medewerkers. We hebben het advies van het Meldpunt Integriteit gevolgd en maatregelen opgelegd die leiden tot een veiligere werkomgeving. Bij dit advies heeft de ernstige dreiging rond de werknemer overigens geen rol gespeeld.”

De affaire bij het mediabedrijf volgt op onthullingen bij onder andere het tv-programma The Voice en rond Ajax. Directeur Marc Overmars vertrok vorige week plotseling bij de Amsterdamse voetbalclub vanwege grensoverschrijdend gedrag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Telegraaf schorst Mick van Wely wegens seksueel ongewenst gedrag
Sluiten