Pim Pauwels
Pim Pauwels Entertainment 22 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Verbazing over ‘turbojournalist’ die situatie Oekraïne in zes talen uitlegt

Veel verbazing over een correspondent van het internationale persbureau Associated Press (AP). De journalist heeft gisteren vanuit Kiev bij televisiestations over heel Europa en de VS uitleg gegeven over de situatie in Oekraïne. Dat klinkt op het eerste gezicht niet heel opwindend, maar de journalist deed dat in maar liefst zes talen en ook nog eens zonder accent. „Die heeft Duolingo uitgespeeld.”

Engels, Luxemburgs, Spaans, Portugees, Frans én Duits. In die talen sprak Philip Crowther, de journalist in kwestie, vanuit Kiev over de crisissituatie in Oekraïne. Een filmpje waarin zijn duidingen in de verschillende talen te zien en horen zijn, gaat viraal en zorgt voor veel verbazing. „Is hier ook een gouden medaille voor?”

Mensen vol lof over talenknobbel in Oekraïne

Onder de gedeelde video spreken mensen vol lof over de journalist, die gekscherend al is omgedoopt tot C-3PO. Dat is de robot uit Star Wars die vaak als vertaler optreedt in de films. De fictieve robot kan duizenden talen spreken. „De journalist gebruikt zijn gave ook nog eens om verslag te doen vanuit een plaats in crisis. Respect.”

Anderen wensten nu dat ze zelf wat meer hadden opgelet bij taallessen. „Dit is een voorbeeld voor anderen. Marvel, waar is deze superheld in jullie films?”

Het is overigens echt niet de eerste keer dat AP-journalist Philip Crowther zijn kunstje doet. Ook toen hij verslag deed van de Olympische Spelen in Tokio deed hij dat vloeiend in verschillende talen.

Al is er niet alleen maar lof. Zo zeggen sommigen het wel knap te vinden wat de journalist doet, maar dat het niet per se bijzonder is. „Hier een reminder dat een gemiddelde tienjarige Keniaan al drie talen spreekt en dat velen nog meer talen spreken. Die talen zijn vaak niet gerelateerd aan elkaar.”

Een aantal jaar geleden schreef Metro over een Russisch meisje dat zelfs zeven talen beheerste.

‘Die vangt tientallen salarissen’

In Nederland hebben we onze eigen talenknobbel in huis met Frans Timmermans, die ook zes talen beheerst. „That ist een piccolo frère di Frans Timmermans”, reageert iemand op sociale media. „Die gaat nog heel groot worden in het EU-parlement”, zegt een ander gekscherend.

Anderen zien vooral een lucratief handeltje van de ‘turbojournalist’. „Hoppa, slimme ondernemer. Zelfde stukje vaker factureren. Die vangt gewoon tientallen salarissen.”

Rutte vindt Poetin ‘totaal paranoia’ en loopt weg bij uitzending Jinek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Verbazing over ‘turbojournalist’ die situatie Oekraïne in zes talen uitlegt
Sluiten