Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 22 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Premier Rutte wil sancties tegen Rusland, maar hij weet nog niet wat

Sancties tegen Rusland zijn „sowieso nodig”, maar hoe zwaar die zullen uitpakken wordt nog bekeken. Dat zei minister-president Mark Rutte vanmorgen tijdens een korte persverklaring.

Als blijkt dat Rusland daadwerkelijk militair nieuwe stappen heeft gezet in het oosten van Oekraïne, zullen „veel zwaardere sancties moeten volgen”, aldus de premier. Maar dat Rusland Oekraïne is binnengevallen, staat volgens Rutte nog onvoldoende vast.

Niet speculeren over acties Rusland

„Het erkennen van de republiek is al een onacceptabel feit en raakt aan de stabiliteit in ons deel van de wereld”, zei Rutte. Hij zei niet te willen speculeren over de vraag of de Russische krijgsmacht al bezig is met militaire acties in het gebied omdat dat „bijdraagt aan de instabiliteit”. Er wordt de „komende uren of dagen overleg over gevoerd met bondgenoten”, aldus de premier. Duidelijk is wel dat het zal gaan om economische sancties die Rusland volgens hem gaat voelen. De premier toonde zich overtuigd dat de Russische president Vladimir Poetin daar gevoelig voor zal zijn. „Ik ken hem redelijk goed.”

Rutte vindt dat Poetin met de erkenning van de volksrepubliekjes „feitelijk de Minsk-akkoorden opblaast”. Hij zei dat gisteravond ook in talkshow Jinek. Na zijn gesprek met Eva Jinek stapte hij vanwege de situatie met Rusland snel op en verliet hij na verontschuldigingen snel de tv-studio. In 2015 werden in de Belarussische hoofdstad Minsk onder meer afspraken gemaakt over de status van Donetsk en Luhansk, die meer zelfbeschikking zouden krijgen. Maar Rutte benadrukt dat dit binnen de bestaande „soevereiniteit en integriteit” van Oekraïne is.

Nederland heeft Oekraïne steun beloofd

Nederland heeft Oekraïne steun beloofd in de vorm van militaire middelen waaronder scherpschuttersgeweren, helmen en detectierobots om mijnen op te sporen. Omdat Oekraïne geen lid is van de NAVO ligt het volgens Rutte „niet voor de hand” dat er ook Nederlandse militairen die kant op gaan. Wel zal Nederland militairen trainen. Rutte zei ook met de regering aldaar in contact te staan.

Volgens Rutte heeft het kabinet vanmorgen ook onderling vergaderd over de situatie rond Rusland en Oekraïne. Dat ging door, al zijn de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie momenteel niet in Nederland. Wopke Hoekstra (BZ) zit in Parijs en Kajsa Ollongren (Defensie) in Londen. Die laatste komt dinsdagmiddag vervroegd terug van haar reis.

Situatie Oekraïne staat op springen, Op1 opent met dweilorkest: ‘Hallucinerend’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Premier Rutte wil sancties tegen Rusland, maar hij weet nog niet wat
Sluiten