Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 22 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Rutte vindt Poetin ‘totaal paranoia’ en loopt weg bij uitzending Jinek

Premier Mark Rutte heeft hard uitgehaald naar de Russische president Vladimir Poetin. „Die man is natuurlijk totaal paranoia”, zei premier Mark Rutte gisterenavond in de uitzending van Jinek. Dat deed hij nadat bekend was geworden dat Rusland een ‘vredesmissie’ start in de opstandige Oekraïense republieken Donetsk en Loehansk. Niet veel later verliet Rutte de uitzending vroegtijdig.

Poetin kondigde eerder op de avond in een nationale televisietoespraak aan dat Rusland de afvallige regio’s in Oekraïne als onafhankelijke staten gaat erkennen. In de toespraak van Poetin moesten onder meer de Oekraïense regering, het Westen en de NAVO het ontgelden.

‘Poetin is natuurlijk totaal paranoia’

„Als de nieuwe ontwikkeling is dat er een vredesmissie komt”, begon Rutte. „Kijk, de man is natuurlijk totaal paranoia. Wat hij doet is de regering van Oekraïne wegzetten als dictatuur, terwijl het een democratisch gekozen regering is.”

„Dat is nogal verschillend met de situatie in Rusland”, aldus de premier bij tv-programma Jinek. Hij wees ook op de persvrijheid en burgerlijke vrijheden in het land. „Die zijn er niet in Rusland. En de president van dat land kondigt een vredesmissie aan”, voegde hij, lichtelijk cynisch, toe.

Rutte verlaat Jinek-uitzending vroegtijdig: ‘Ongemakkelijk om te blijven’

Rutte verliet gisteravond na zijn harde bewoordingen over Poetin en Rusland halsoverkop de uitzending van Eva Jinek, overigens de eerste van het nieuwe seizoen. Rutte zei te moeten kijken wat de gevolgen van de Russische inval zijn en wat die betekent. „Ik moet weg. Dit gebeurde allemaal toen wij ons gesprek hadden. Ik vind het ongemakkelijk om hier te blijven zitten, dus dank dat je begrip hebt dat ik er nu vandoor moet.”

Rutte vreest een inval in de Donbas-regio, waar de opstandige republieken Donetsk en Loehansk liggen. Hij zegt dat er een pakket met sancties klaarligt. Op de vraag van Jinek of de ‘vredesmissie’ van Rusland de eerste stap is richting een oorlog, wilde Rutte geen antwoord geven. „Ik wil eerst kijken wat dit betekent.”

Kijk de uitzending, waarin ook Olympieërs Irene Schouten en Kjeld Nuis en de mannen van Dit Was Het Nieuws aanschoven, hier terug.

Twitter kritisch op ‘Verbroedering’-uitspraak Mark Rutte: ‘Te laat Mark’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.