Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 17 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek naar besmettingen tijdens of na proefevenement André Hazes

Tijdens het proefevenement met André Hazes zijn vier mensen mogelijk besmet geraakt met het coronavirus. De besmettingen werden ‘verwacht’. Onderzoek vindt plaats.

Het proefevenement met André Hazes werd op zondag 7 maart in de Ziggo Dome in Amsterdam gehouden. Het concert maakt onderdeel uit van een serie proefevenementen van Fieldlab Evenementen. Tijdens een dancefeest, een dag eerder, zijn geen mensen besmet.

Proefevenement Guido Weijers: geen besmettingen

Eerder organiseerde Fieldlab Evenementen al een congres, een theatervoorstelling van Guido Weijers en twee voetbalwedstrijden. Het proefevenement met Guido Weijers, waaraan een Metro-verslaggever deelnam, leverde nul besmettingen op. De proeven worden gedaan om te kijken hoe je evenementen veilig kunt organiseren tijdens de coronacrisis. Fieldlab is een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid.

Bij de evenementen was sprake van het hoogste opkomstcijfer voor de tweede coronatest tot nu toe. Ruim 84 procent van de bezoekers van het Back to Live-dance event en 86 procent van de bezoekers van het concert van André Hazes hebben een tweede test ondergaan. Bij de eerdere proeven lag dat aantal op een kleine 80 procent en 82 procent.

https://www.instagram.com/p/CMJoTw5gpAD/

Eerst testen, dan André Hazes

Alle bezoekers moesten ook voorafgaand aan de evenementen een test ondergaan. Voor het dancefeest werden elf mensen positief getest, voor het concert zeven. Die mensen mochten niet naar binnen. „Van één persoon is bekend dat deze besmet is geraakt tussen de pré-test en het evenement zelf, maar deze persoon was niet besmettelijk tijdens het evenement”, laat de organisatie weten. Vier mensen werden na afloop van het concert positief getest, maar het is niet zeker of de besmetting op het evenement heeft plaatsgevonden. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.

‘Besmettingen binnen de verwachtingen’

Arts-microbioloog Andreas Voss, hoofdonderzoeker van Fieldlab Evenementen, noemt het aantal mensen dat is komen opdagen voor de tweede test „bemoedigend”. „In totaal hebben we nu bij de eerste zes events 41 positieve testresultaten ‘afgevangen’, waarmee we ook 41 mogelijke besmettingsbronnen hebben weten te weren”, zegt Voss. „In totaal zijn er nu na zes events vijf mogelijk nieuwe gevallen gevonden, wat volledig binnen de verwachtingen is. Zeker gezien het feit dat deze deelnemers naast het event ook nog gewoon in het leven staan en een mogelijke besmetting kunnen oplopen.”

Komend weekend zijn er weer twee proefevenementen. Dat zijn er festivals op het Lowlandsterrein bij Biddinghuizen. Deze festivals zouden eigenlijk afgelopen weekend plaatsvinden, maar zijn vanwege het slechte weer verzet naar dit weekend. Volgende week zaterdag voetbalt het Nederlands Elftal als proef voor vijfduizend toeschouwers. Oranje speelt dan tegen Letland in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam.

Twee proeffestivals in de maak voor 3000 festivalneuzen in maart

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.