Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 17 mrt 2021 / 16:15 uur

De WHO zegt weer iets heel anders over wel/niet stoppen met AstraZeneca

Als er een vaccin de laatste week veel in het nieuws is, is het wel AstraZeneca. Na een verdacht sterfgeval in Denemarken ging de sneeuwbal rollen en werd ook in Nederland het vaccineren met dit middel opgeschort. Absoluut niet wenselijk, zegt de WHO.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert landen dan ook om burgers vooralsnog te blijven inenten met het vaccin van AstraZeneca. De voordelen wegen zwaarder dan de risico’s, zegt de WHO. Meerdere Europese landen hebben het vaccineren tijdelijk gestaakt vanwege zorgen over mogelijke bijwerkingen. Het scheelt in elk geval tienduizenden vaccinaties in ons land.

WHO: experts zijn nog bezig

De WHO zegt dat een comité van experts nog bezig is met het bestuderen van de laatste data over de veiligheid. „Als die evaluatie is afgerond, zal de WHO de bevindingen onmiddellijk delen met het publiek”, zegt de organisatie in een verklaring.

Niet alleen de WHO kijkt naar de mogelijke zeldzame bijwerkingen door het vaccin. Het veiligheidscomité van de Europese toezichthouder EMA velt donderdag een oordeel. Experts hebben gekeken naar meldingen over stolselvorming in het bloed bij mensen die zijn gevaccineerd. De belangrijkste vraag is of het vaccin die klachten ook heeft veroorzaakt.

Internationale verdeeldheid AstraZeneca

Internationaal zitten niet alle landen op dezelfde lijn. België en het Verenigd Koninkrijk zien geen reden om het vaccineren stil te leggen, terwijl grote EU-landen als Duitsland, Frankrijk en Italië uit voorzorg wel zijn gestopt met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. In het Verenigd Koninkrijk gaat het nog wel gestaag door.

Reacties Twitter

„Ze zijn nog bezig met het onderzoeken, maar adviseren om door te gaan… Zijn ze gek geworden?”, vraagt iemand zich hardop af op Twitter.

De verdeeldheid over het vaccin komt ook op social media naar voren. Mensen delen rijtjes met landen waar het vaccin niet meer wordt gebruikt, „ondanks wat de WHO zegt.”

Andere mensen zijn juist heel blij met de vaccinatie met AstraZeneca, en zeggen te vertrouwen op de medici.

Ook de Thaise minister van binnenlandse zaken heeft ‘m binnen, waarna zelfs werd geapplaudisseerd.

Mensen verkopen hun rode stempotlood met grappige verkooppraatjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
De WHO zegt weer iets heel anders over wel/niet stoppen met AstraZeneca
Sluiten