Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Video 5 mrt 2022
Leestijd: 1 minuut

Zien: 155 meter hoge schoorsteen in Nijmegen opgeblazen

De iconische schoorsteen bij het voormalige Electrabel in Nijmegen is definitief verleden tijd. De schoorsteen werd vanochtend met een gecontroleerde explosie opgeblazen en dat leverde een spectaculair tafereel op.

De 155 meter hoge schoorsteen van de oude kolencentrale in Nijmegen werd met een grote hoeveelheid explosieven opgeblazen. Enkele honderden toeschouwers zagen hoe de skyline van de stad binnen een paar seconden veranderde.

Al in 2015 begon de sloop van de oude kolencentrale aan de Waal. Vorig jaar werden er ook ook al gebouwen die bij de centrale hoorden opgeblazen, maar vanochtend was de beeldbepalende schoorsteen aan de beurt. En ook het gebouw ernaast, met daarin het elektrostatisch filter van de kolencentrale moest eraan geloven.

Slopen met explosieven ongebruikelijk in Nederland

Omroep Gelderland meldt dat het slopen van gebouwen met explosieven in Nederland niet vaak voorkomt. Volgens Arie van Liempd, de eigenaar van een sloopbedrijf dat in 2010 in samenwerking met deskundigen het RAF-gebouw van Philips in Eindhoven tot ontploffing gebracht, heerst er onnodig een taboe op. „Als je dat met experts doet die er verstand van hebben, kan het geen probleem zijn”, zegt hij.

Russische troepen houden zich niet aan wapenstilstand, evacuatie uitgesteld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.