Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 5 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

16,2 miljoen euro voor Oekraïne opgehaald met Giro555, ook nachtclubs komen in actie

Op Giro555 hebben mensen in vijf dagen tijd al 16,2 miljoen euro gedoneerd voor hulp aan Oekraïne. Dat laat de organisatie vandaag weten. Met de opbrengst van de actie ‘Samen in actie voor Oekraïne’ bieden de hulporganisaties achter Giro555 noodhulp zoals onderdak, medische zorg en schoon drinkwater aan getroffen Oekraïners.

„De situatie van de Oekraïners leeft enorm onder alle Nederlanders”, zegt actievoorzitter Kees Zevenbergen van Giro555. „Sinds de opening van Giro555 zijn in het hele land volop hartverwarmende initiatieven gestart.”

Landelijke inzameldag Giro555

Maandag is de landelijke inzameldag van Giro555, waarbij de landelijke publieke en commerciële zenders gezamenlijk in actie komen. Dat gebeurt op tv, radio en online. Zo zenden NPO1, RTL4 en SBS6 ‘s avonds een gezamenlijk een televisieprogramma uit van 20.30 tot 23.00 uur. Dat is ook te zien via de dertien regionale omroepen.

Op de radio duurt de actie de hele dag. Van 6.00 uur tot 21.00 uur is de uitzending van Radio555 in de lucht, vanuit het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Het programma is te horen via alle deelnemende publieke en commerciële zenders: 3FM, NPO Radio 2, NPO Radio 5, Qmusic, 100%NL, Radio 538, Radio10, Radio Veronica, SLAM! en Sublime.

Ook online werken media en influencers nauw samen. In Beeld en Geluid in Hilversum wordt een ‘social corner’ ingericht en wordt gedurende de dag verslag gedaan van wat er op social media gebeurt.

Nachtclubs in actie

En niet alleen in medialand wordt er actie gevoerd. Ook nachtclubs en discotheken dragen een steentje bij. Op 19 maart organiseren zo’n twintig Amsterdamse clubs een inzamelactie voor Oekraïne onder de noemer ‘De Nacht staat op voor Oekraïne‘.

„Kort na de invasie van het land drong het besef door dat er acuut iets gedaan moest worden om steun te bieden aan de getroffenen”, aldus de initiatiefnemers, waaronder het boekingskantoor Meanwhile. Dat kantoor vertegenwoordigt onder anderen vier Oekraïense dj’s, van wie twee moesten vluchten.

In aanloop naar de benefietavond kan via crowdfundingplatform GoFundMe al gedoneerd worden. Alle donaties gaan naar het Ukraine Humanitarian Fund. „Dit fonds helpt humanitaire ngo’s en VN-agentschappen om de meest kwetsbare gemeenschappen en mensen te helpen en hen voedsel, water, onderhoud en nadere basisondersteuning te bieden.”

In Oekraïne en de omringende landen hebben miljoenen mensen humanitaire hulp nodig als gevolg van de gewelddadige invasie van Russische troepen. Meer dan 1 miljoen mensen zijn het land inmiddels ontvlucht.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Grote toestroom aan Nederlandse hulp voor Oekraïne: ‘Hartverwarmend’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
16,2 miljoen euro voor Oekraïne opgehaald met Giro555, ook nachtclubs komen in actie
Sluiten