Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 5 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Russische troepen houden zich niet aan wapenstilstand, evacuatie uitgesteld

De locoburgemeester van Marioepol zegt dat Russische troepen de Oekraïense havenstad nog steeds beschieten. Van de overeengekomen wapenstilstand is volgens stadsbestuurder Sergij Orlov in de praktijk niets te merken.

„Onze burgers zijn klaar om te vluchten, maar ze kunnen niet vluchten door artilleriebeschietingen”, zegt hij tegen de BBC. De evacuatie is uitgesteld. De gemeenteraad stelt dat inwoners hun toevlucht tot schuilplekken moeten zoeken en dat er binnenkort meer informatie naar buiten komt.

Wapenstilstand niet overal gerespecteerd

In een eerder bericht meldde het bestuur van de havenstad in het zuidoosten van Oekraïne al dat de wapenstilstand langs een deel van de beoogde evacuatieroute nog niet werd gerespecteerd door het Russische leger. „De Russen blijven ons bombarderen en met artillerie beschieten. Het is gestoord”, zei Orlov.

Rusland en Oekraïne kwamen eerder overeen dat inwoners van twee Oekraïense plaatsen vijf uur de tijd krijgen om de belegerde steden te verlaten. Zowel in de havenstad Marioepol als in de plaats Volnovacha, zo’n 50 kilometer ten noorden van Marioepol, is een tijdelijke wapenstilstand afgesproken, die vanochtend in zou gaan. Officieel is sinds 08.00 uur Nederlandse tijd een wapenstilstand van kracht. Inwoners zouden vanaf 10.00 uur de tijd krijgen om de belegerde stad te verlaten.

Eerder lieten Oekraïense autoriteiten weten dat er een corridor open zou gaan en dat er voorbereidingen getroffen worden om inwoners te kunnen evacueren. De corridors zullen tot 15.00 uur vanmiddag open zijn. In de rest van Oekraïne gaat het Russische offensief intussen wel door.

Beschietingen langs deel van corridor

Maar Russische troepen blijven volgens het stadsbestuur van Marioepol schieten en houden zich niet overal aan het afgesproken staakt-het-vuren rond de Oekraïense stad. Langs een deel van de evacuatieroute zou nog geschoten worden. In een bericht op Telegram laat het stadsbestuur weten dat er nog steeds gevochten wordt in de buurt van Zaporizja, waar de corridor eindigt. „We zijn in onderhandeling met de Russische zijde om de wapenstilstand langs de volledige evacuatieroute te bevestigen”, laat het stadsbestuur in een verklaring weten.

Personeel aangevallen kerncentrale in video: ‘Jullie brengen de hele wereld in gevaar!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Russische troepen houden zich niet aan wapenstilstand, evacuatie uitgesteld
Sluiten