Erik Jonk
Erik Jonk Video 22 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Docu over misstanden turnwereld: trauma na het turnen dendert door

„Onze identiteit is afgenomen, waardoor je eigenlijk niet meer bestaat. Je functioneert als een robot.” Keiharde woorden over de misstanden bij het turnen. Uitgesproken door een ex-topturnster in tv-documentaire Mist.

„Ik voel me nu nog steeds een robot, die de dingen doet die je moet doen.” Stéphanie Tijmes spreekt het uit in Mist, de documentaire die zondagavond op tv wordt uitgezonden door BNNVARA.

Erkenning na misstanden turnen

Na een jarenlange strijd is het ex-topturnsters van Nederland gelukt om erkenning te krijgen voor wat hen is aangedaan. Recent ging sportkoepel NOC/NSF diep door het stof en worden de misstanden die zich in de wereld van het turnen hebben voorgedaan, eindelijk erkend. Maar de trauma’s uit het verleden dreunen nog keihard door in hun dagelijks bestaan. Zo blijkt maar weer in Mist. Stéphanie Tijmes wordt in de docu gevolgd en stelt zich tegenover regisseur Sophie Kalker bewonderenswaardig open.

Stelselmatige mishandeling Stéphanie Tijmes

Stéphanie Tijmes, tegenwoordig fysiotherapeut in Alkmaar, was een bewegelijk kind met een groot talent voor turnen. Maar de vrijheid die ze als kind voelde werd door de stelselmatige mishandeling van haar turntrainers om zeep geholpen. Nu, ruim tien jaar later, is haar leven nog altijd ontwricht door haar trauma en zoekt ze naar manieren om zichzelf van haar demonen te bevrijden. Ze vertelde er dit voorjaar al over aan de talkshowtafel van Op1.

Je ziet het niet meteen aan Stephanie, maar het verleden drukt zwaar op haar functioneren in het dagelijks leven. Als gevolg van de trauma’s die ze als topturnster opliep ‘verdwijnt’ ze soms uit de realiteit. Ze is er wel maar toch ook niet. Haar gevoel is weg en haar zicht wordt wazig. Alsof er een enorme laag mist over haar wereld heen trekt.

Alles is nu door verleden in het turnen te veel

Doodnormale dingen zijn haar teveel. Uit bed komen, eten maken, de vuilnis buiten zetten, bij het minste of geringste komt de mist weer op. Normaal functioneren gaat dan niet meer. Deze overlevingsmechaniek heeft haar geholpen om de turnterreur te doorstaan, maar nu weerhoudt het haar om ook nog maar iets te kunnen voelen. Het is een kwelling waar ze dagelijks mee moet zien te leven. In Mist zegt ze: „Functioneren in de maatschappij. Hoe dan?”

Stephanie Tijmes turnen
Stephanie Tijmes. Foto: BNNVARA

Terug naar de turnhal

In Mist zien we zondag dat Stéphanie zich niet bij de situatie neerlegt maar het gevecht met haar verleden aangaat. Door middel van verschillende therapievormen probeert ze de connectie met haar lichaam terug te vinden en te leren weer vrij te bewegen. Ze spreekt af met haar voormalige collega’s uit het turnen om met elkaar te strijden voor erkenning. En ze bezoeken samen hun oude turnzaal, dat blijkt een confrontatie met het verleden die hard aankomt.

Mist is zondag om 22.56 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2 of later terug te kijken via NLZiet.

Videoland-docu Cryptokoorts: is dat ook iets voor de totale bitcoin-leek?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.