Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 22 okt 2021

‘Kabinet grijpt nog niet in, ondanks stijgende coronabesmettingen’

De coronabesmettingen stijgen weliswaar, maar daarover heerst er geen paniek in het kabinet. Dat zeggen Haagse bronnen. Wel blijft het kabinet waakzaam. Toch zien ze geen reden om al eerder te besluiten over het al dan niet aanscherpen van de coronamaatregelen, aldus ingewijden.

Op 5 november staat de volgende update gepland rond de coronamaatregelen. Daarvoor komt het Outbreak Management Team (OMT) met een nieuw advies. Eind september versoepelde het kabinet de maatregelen en sindsdien lopen de besmettingen weer op. Ook de druk op de zorg neemt toe. Deze toename werd door het kabinet verwacht en ingecalculeerd. Het kabinet stuurt eerder op het aantal opnames in ziekenhuizen en intensive cares dan op de besmettingscijfers.

‘Kabinet voert geen nieuwe coronamaatregelen in’

En alhoewel het kabinet dus niet eerder in wil grijpen, vinden sommige specialisten dat dat wel nodig is. Zo ook epidemioloog Frits Rosendaal. Hij ziet graag dat het mondkapje terugkomt. Daarnaast moet het kabinet meer hameren op de basisregels, vindt onder meer onderzoeker Marino van Zelst. Hij vindt dat het kabinet het beste zo vroeg mogelijk met „lichte interventies” komt, omdat anders mogelijk zwaardere maatregelen nodig zijn. De experts verwachten ook dat de griepgolf van dit jaar zwaarder zal zijn en daardoor meer druk op de zorg zal opleveren.

OMT-voorzitter Jaap van Dissel zei in een interview met het AD dat hij deze winter geen nieuwe lockdown verwacht. Volgens hem is de situatie vanwege de hoge vaccinatiegraad nu anders dan in dezelfde periode vorig jaar. Een inschatting maken hoe de epidemie in Nederland verder verloopt is daardoor moeilijker. „Veel van de besmettingen zien we nu bijvoorbeeld onder jongeren, dus dat is relatief gunstig voor het aantal ziekenhuisopnames”, zei Van Dissel. „Maar het hangt ook af van de snelheid van verspreiding in niet gevaccineerde groepen en regio’s waar minder mensen ingeënt zijn.”

Bijna 6000 nieuwe coronabesmettingen

Vandaag registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dus bijna 6000 nieuwe coronabesmettingen. Het waren er 5903, een fikse stijging ten opzichte van een dag eerder, toen het er volgens het inmiddels gecorrigeerde aantal 5203 waren.

Het gemiddelde per dag over de afgelopen week ligt nu op 4334. Donderdag stond dat nog op 4019.

Het RIVM meldt tien nieuwe sterfgevallen als gevolg van het virus, maar het staat niet vast of die mensen ook echt het afgelopen etmaal zijn overleden of dat hun heengaan later is geregistreerd.

Boosterprik corona voor alle Vlamingen, goed idee voor Nederland?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Kabinet grijpt nog niet in, ondanks stijgende coronabesmettingen’
Sluiten