Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 22 okt 2021
Leestijd: 5 minuten

Videoland-docu Cryptokoorts: is dat ook iets voor de totale bitcoin-leek?

Op Videoland kun je je nu onderdompelen in de wereld van bitcoin en andere cryptomunten. Cryptokoorts heet ‘ie en de docu bestaat uit vier delen van zo’n half uur. Metro bekeek vooraf de eerste aflevering uit het oogpunt van de leek: is de documentaire ook een aanrader als je er zo goed als niets vanaf weet?

Cryptokoorts krijgt daarmee een plek in Blik op de Buis. In deze rubriek bespreekt Erik Jonk nieuwe programma’s of opvallende zaken bij reguliere omroepen en streamingdiensten. En laat die verslaggever nou net de absolute crypto-leek zijn. Zonder een spoortje koorts uit de titel van de docu.

Ouderwetse spaarrekening met flutrente

Okay, ik weet dat een bitcoin en andere cryptomunten – waarvan ik er nul bij naam kan noemen – digitale betaalmiddelen zijn. Dat een bank dan niet meer voor je bestaat. En dat de waarde nogal heen en weer floept. Maar verder… Ik heb een ouderwetse Rabo-spaarrekening met een flutrente. Moet ik minstens 57.000 euro hebben (deze recordhoogte van bitcoin werd deze week bereikt las ik – uiteraard – op Teletekst) om op de cryptomarkt te kunnen meedoen? Of kan ik ook een klein stukje bitcoin kopen? Ik heb geen idee. Vraag je me of je bij Mediamarkt met bitcoin een nieuwe televisie kunt kopen… ik moet het antwoord schuldig blijven. Ik heb me er simpelweg nog nooit in verdiept. Misschien dom, maar ik denk dat ik het ‘gewoon’ een beetje eng vind.

Dit is de trailer van Cryptokoorts:

Bekende Nederlanders over bitcoin

Cryptokoorts is gemaakt door June te Spenke, die voor Videoland ook de docu Famke Next over Famke Louise maakte (zie deze Blik op de Buis van Metro). Te Spenke haalde meerdere bekende Nederlanders binnen om over hun bitcoin- of andere crypto-avonturen te vertellen. Dat zijn onder meer Sander Schimmelpenninck, Humberto Tan, dj Sam Feldt, ex-voetballer Evgeniy Levchenko en zanger Jody Bernal („dit is de eerste keer dat ik gewoon uitbetaald word in bitcoin”). Kijk, die verhalen hoort deze leek graag. Je bent toch een beetje benieuwd of het ook een keer misging. De BN’ers komen in de eerste aflevering echter nog niet aan bod.

Wel zien we het Nederlandse gezin dat in 2017 alles verkocht en het hele eigen vermogen omzette in bitcoin om in alle vrijheid de wereld in te trekken. Ze vertelden destijds bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door dat zij in 2020 miljonair hoopten te zijn. In Cryptokoorts zien we ze terug in Mexico en kunnen we horen hoe het ze is vergaan. Goed gevonden!

Wie toen bitcoin nam, had miljonair kunnen zijn

Wel zijn wat zogeheten ‘kenners’ te zien. Madelon Vos bijvoorbeeld, een jonge YouTuber en bitcoin-analist die als student in 2013 voor het eerst met bitcoin in aanraking kwam. Deze bitcoin-leek drie jaar later nog steeds niet, maar goed. Vos vertelt duidelijk over het feit dat je op de cryptomarkt zelf bankje kunt spelen. En hoe die joekel van een Amerikaanse financiële dienstverlener, Lehman Brothers, in 2008 omviel en ook andere banken in één klap op omvallen stonden. Het geeft volgens Vos aan hoe kwetsbaar banken zijn.

Dan is er ook nog Martijn Wismeijer, producent van apparaten die euro’s kunnen omzetten in bitcoin en andersom. Hij mocht zeven jaar geleden op tv in het consumentenprogramma Kassa al uitleggen wat bitcoin nou precies was. Grappig: hij kreeg van Facebook de bekende melding ‘wat hij zeven jaar geleden had gedaan’. Kassa kwam dus langs. Wismeijer repostte en schreef aan zijn volgers: „Iedereen die na mijn verhaal van toen bitcoins had gekocht, had nu miljonair kunnen zijn.” Niemand had het gedaan.

Mensen met bitcoin vieren pizzadag

Wat leuk is, is het verhaal over 22 mei, pizzadag. Als feitjesnerd wil ik meteen weten waarom die dag er is en ik word op mijn wenken bediend. Op 22 mei 2010, héél lang voor ik dus van het fenomeen gehoord had, blijkt er voor het eerst iets met bitcoin te zijn betaald. Twee pizza’s, daar ging het om. Waarde: 35 dollar. De waarde van de transactie nu? 500 miljoen dollar… Mensen die zich op de cryptomarkt bevinden vonden dat zo’n geweldig verhaal, dat er op 22 mei standaard pizza op het menu staat. Heerlijk, zoiets (zowel de pizza als het verhaaltje). Maar om mijn bankrekening nu gelijk maar leeg te trekken… nou nee.

Jody Bernal Cryptomarkt
Jody Bernal vertelt op de achterbank van zijn auto (met chauffeur?) over bitcoin. Foto: Videoland

Of crypto- en bitcoin-kenners Cryptokoorts bekijkenswaardig vinden: ik weet het niet. Hoogstens vermakelijk denk ik, vooral als de BN’ers aan bod komen. Voor de leek komen er genoeg wetenswaardige dingen voorbij. Zo leer ik dat supermarkten nog even niet aan het ontvangen van cryptomunten toe zijn. Ik kan mijn halfje bruin en blik tomatensoep dus nog even vertrouwd blijven pinnen (contactloos, ha!). En hoor ik ‘dat iedereen op zoek is naar beleggingen om geld te laten groeien of in elk geval de koopkracht te behouden’. Iedereen min één dus blijkbaar. Een 19-jarige trader (cryptohandelaar) in elk geval wel. Zijn sport: steeds laag inkopen en de hele dag kansen zoeken om hoog te verkopen. „Traden is een vak”, zegt de jonge gast. En hoewel het even duurde: „Ik kan er goed geld mee verdienen.” Zijn auto zegt alles.

Geeft Cryptokoorts me het zetje?

Cryptokoorts is – voor de niet-kenner – leuk genoeg om ook de volgende drie afleveringen uit te zitten. Interessant zijn namelijk stellingen als ‘we hebben er altijd vertrouwen in dat iets meer waard wordt’. Tja, dat kan dus niet, denk ik dan. Niet álles kan altijd in waarde stijgen. In de wereld van bitcoin zullen er dus vele verliezers zijn. Wat me na één aflevering nog niet helemaal duidelijk is: op een of andere manier lijkt er in de cryptowereld toch telkens naar euro’s  te worden teruggerekend. Da’s toch juist de bedoeling niet? Misschien snap ik dat later.

Madelon Vos geeft uiteindelijk het slimste of interessantste advies, denk ik: het is verstandig om je geld onder te brengen in verschillende boxjes. „Beetje sparen, beetje aandelen, beetje goud en zilver, beetje bitcoin.” Dat klinkt zó niet Erik Jonk. Maar wie weet toch iets om over na te denken.

Aantal blikken: 3 uit 5.

Een foto van Erik Jonk in Blik op de Buis
Foto: Femmy Weijs / Metro.

Alle afleveringen van Cryptokoorts vind je hier.

Kijker geniet weer van Boerderij Van Dorst, óók met Herman Brusselmans

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.