Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 mei 2018

Koningin Máxima reageert op brief van moeder Insiya

Koningin Máxima leeft mee met de moeder van het ontvoerde meisje Insiya, dat door haar vader mee naar India is genomen.

Vrijdag vroeg de moeder van Insiya, Nadia Rashid, de koningin om haar te steunen. Ze wilde zo aandacht vragen voor de volgens haar „schrijnende" situatie rondom haar inmiddels 4-jarige dochtertje. Ze maakte een videoboodschap en verstuurde tegelijk een open brief aan koningin Máxima. „Een brief van moeder tot moeder, van vrouw tot vrouw, van mens tot mens", aldus Rashid.

Schrijnend

De koningin heeft inmiddels via de Rijksvoorlichtingendienst gereageerd op de open brief. „Vooral op moederdag is het schrijnend als een kind niet bij haar moeder kan zijn", schrijft Maxima.

Ook laat ze weten dat het ministerie van Buitenlandse Zaken boven op de zaak van Insiya zit om de kwestie tot een goed einde te brengen. „Buitenlandse Zaken blijft regelmatig aandacht vragen voor het ingediende teruggeleidingsverzoek en zowel India als Nederland zet zich in om contact tussen moeder en dochter tot stand te brengen." Rashid zal ook nog een persoonlijke reactie van de koningin ontvangen, laat de RVD weten.

Ontvoerd uit woning

De 2-jarige Insiya werd in september 2016 gekidnapt uit de woning van haar oma in Amsterdam en ontvoerd naar India. Sindsdien woont zij daar bij haar vader, die hoofdverdachte is in de ontvoeringszaak. Ook staan er nog zeven anderen in de zaak terecht.

In de zaak beschuldigen vader en moeder elkaar over en weer. Eerder besloot een Indiase rechtbank dat Insiya eind maart van dit jaar terug moest naar haar moeder, maar in april besliste de rechter in India in hoger beroep dat ze voorlopig bij haar vader mag blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Koningin Máxima reageert op brief van moeder Insiya
Sluiten