Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 10 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

X flink onder vuur, Wilders feliciteert Musk met ‘leuk en vrij’ platform

Waar meerdere media en journalisten veel kritiek hebben op X of zelfs helemaal met het sociale medium stoppen, komen er complimenten van PVV-leider Geert Wilders. Hij feliciteert Elon Musk zelfs met het platform.

Na een stroom van racistische reacties op X over de deelname van Akwasi aan De Slimste Mens, besloot eerst KRO-NCRV te stoppen met het platform. De reden is „de aanhoudende, veelal anonieme, haatdragende en ronduit racistische uitingen die op X worden gedaan”. Nu volgen sommige media dat voorbeeld, of ze laten weten er een ‘intern gesprek’ over te voeren.

Discussie over gebruik Twitter/X

Eén van die media is NU.nl, schreef de hoofdredacteur van die website gisteren. Lindsay Mossink zegt dat dat onder meer is „omdat het platform nauwelijks meer constructief te noemen is”.

NU.nl blijft volgens de hoofdredacteur onderzoeken of haar medium op X „nog een significante groep mensen kan bereiken. We vinden het belangrijk dat we ons publiek informeren. Als X daar nog een rol van betekenis in speelt, houden we daar rekening mee, maar niet ten koste van alles.”

KRO-NCRV riep andere media op om het platform ook links te laten liggen, tot zover geeft de NOS daar gehoor aan. Zij gaan lezers op X niet meer vragen om te reageren op programma’s. RTL en Talpa komen later met een reactie.

‘Alternatief vinden voor X’

Ook Saskia Belleman, rechtbankverslaggever voor De Telegraaf, gebruikt X regelmatig. Wanneer zij een rechtszaak bijwoont, schrijft ze tweets over de gang van zaken, wat er bijvoorbeeld gezegd wordt en waar de zaak over gaat. Zij zei gisteravond bij talkshow Renze dat ze „een alternatief wil vinden”.

„Het is er op X niet leuker op geworden”, zei Belleman, die bijna 200.000 volgers heeft. „Het regent beledigingen, bedreigingen en scheldpartijen, ook naar mij toe.” Zij stelt dat „degenen die het doen vrijwel altijd anoniem zijn, of fake accounts met fake namen”.

Belleman heeft al een aantal keer overwogen te stoppen. „Ik heb momenten gehad dat ik dacht: waarom doe ik dit ook? Als er een alternatief was, een goed, volwaardig alternatief, dan was ik weg geweest.”

‘Leuk en vrij platform’

Ook Geert Wilders heeft een duit in het zakje gedaan. Hij feliciteerde Elon Musk gisteravond met zijn „leuke, vrije” platform. „Stop criticizing X”, schrijft Wilders. „X is freedom. X is interaction X is debate. X is fun. Compliments to @elonmusk.”

Op dit moment is Wilders in Hilversum in overleg met VVD, NSC en BBB over het mogelijke volgende kabinet. Informateur Ronald Plasterk wil zoeken naar „een gezamenlijke basislijn voor het waarborgen van de grondwet, de grondrechten en de democratische rechtsstaat”. Er zijn vooral zorgen over de plannen van de PVV die hier mogelijk mee in strijd zijn.

Ras-Rotterdammers Sander de Kramer en Abdelkader Benali prijzen Aboutaleb bij Op1: ‘Tuurlijk ga ik hem missen’

Boeing-topman: inderdaad fouten bij productie 737 Max 9-toestellen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties