Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Televisie 20 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Op1 over schrappen Engelstalige studies: ‘Historische blunder voor deze politieke partijen’, vindt Jan Paternotte

Engelstalige studies schrappen en daarmee de toestroom van internationale studenten verminderen, steeds meer politieke partijen pleiten hier voor. Jan Paternotte (D66) waarschuwt in Op1 echter voor een „historische blunder”.

‘Zorg nou dat we buitenlandse studenten niet gaan weren. Geef les in het Engels, want we hebben ze hier nodig’, luidde de strekking gisteravond in Op1.

Internationale studenten weren

„Jan Paternotte ziet donkere wolken boven Nederland als hij zijn zin niet krijgt met studenten“, trapt Op1-presentator Sven Kockelmann af in de introductie. Paternotte schudt duidelijk zijn hoofd: „Nou, nou.”

„Er is een Kamermeerderheid die hier toch echt anders tegenaan kijkt”, aldus Kockelmann. „Sterker nog”, begint Paternotte, „er zitten vier partijen aan tafel die meer of minder zeggen dat ze de toestroom van internationale studenten drastisch willen inperken.”

‘Deze scholen kun je dan net zo goed opdoeken’

Paternotte past zijn standpunt iets aan. „Van mij mag het best iets minder. Ik vind dat we de controle moeten krijgen over de komst van studenten uit andere landen. Maar ik maak me zorgen om wat bijvoorbeeld NSC en BBB hebben gezegd. Zij willen Engelstalige studies op hogescholen helemaal verbieden.”

Dat is funest, vindt Paternotte. „Denk aan de hotelscholen alleen al, of scheepvaartopleidingen. We zitten hier met allemaal mensen uit Breda. Daar is een hogeschool voor toerisme, die kun je dan net zo goed als opdoeken.” In zulke richtingen zijn Engelstalige opleidingen nodig, benadrukt Paternotte in Op1.

Op1 over Engelstalige opleidingen

„We hebben internationale studenten ook nodig, bijvoorbeeld voor bedrijven”, vervolgt de D66-politicus. „Het zijn ook vaak scholen die voor de Nederlandse arbeidsmarkt een belangrijke rol spelen. Dan moet je niet overreageren.”

Mona Keijzer (BBB) is ook aanwezig bij Op1 en zegt dat „we keuzes moeten maken als het aankomt op arbeidsmigratie”. „In deze discussie is het belangrijk om te realiseren dat 1 op de 4 universiteitsstudenten uit het buitenland komen.” Dat kun je universiteiten overigens niet verwijten, zegt Keijzer. „De inrichting en financiering is daar lang op ingesteld geweest.”

‘We mogen best trots zijn op Nederland’

„Maar dat betekent wel”, vervolgt ze, „dat het voor Nederlandse studenten bijvoorbeeld moeilijker wordt om een plek te vinden om te gaan wonen.” Paternotte heeft „sympathie” voor het idee dat universiteiten meer mogelijkheden moeten krijgen om internationale studenten te weren. „Maar waarom moet alles dan per se in het Nederlands op álle scholen?”

„Vraag het ook studenten”, pleit Paternotte afsluitend. „Veel van hen vinden het prettig om met Engelstalige studenten om te gaan en om van hen te leren. Vergeet ook niet dat we een handelsland zijn met een open economie. We mogen er best trots op zijn dat we zo’n grote aantrekkingskracht hebben voor talenten uit de hele wereld.”

Op1 terugkijken kan via NPO Start.

Maarten van Ooijen in Op1 over harde maatregelen voor onze gezondheid; kijkers vinden hem een bemoeial

VVD lijnrecht tegenover PVV, NSC en BBB over pensioenwet

Docu Caroline van der Plas: peukie, wijntje, Tweede Kamer-verkiezingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties