Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 6 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Bij Op1 over Pieten: ‘Zwartgeschminkte Pieten zijn volgens kinderen nep’

Het heerlijk avondje is weer geweest! Alom cadeautjes, strooigoed en natuurlijk de helpers van de Sint die vrolijkheid brengen: de Pieten. Al zien die er sinds een aantal jaar anders uit dan anders, en volgens gasten bij Op1 is dat maar goed ook.

Om die Pieten is nogal wat te doen in sommige hoeken van de samenleving. Zo staat in het programma van de PVV dat Zwarte Piet moet terugkeren, en voert Kick Out Zwarte Piet op hun beurt nog steeds actie tegen de zwartgeschminkte versie. Wat vinden hulpsinten en hulppieten nou zélf?

Hulpsinten en hulppieten bij Op1

Bram van der Rijt is al vijf jaar hulppiet, wat betekent dat hij twee jaar lang een zwartgeschminkte Piet was. De discussie over het uiterlijk van de Piet ontstond echter al in 2014. Van der Rijt: „In het begin hadden we de keuze om de switch te maken, dat was best pittig. Wij wilden eigenlijk niet, op dat moment.” Als uitleg geeft hij dat hij en zijn medepieten toen nog „niet helemaal snapten wat dat echt deed” met mensen.

Hij vertelt dat de keuze om de switch te maken, steeds makkelijker werd. „We kregen gewoon afmeldingen, boekingen die niet doorgingen”, legt hij uit. „Je moet gewoon om”, noemt Op1-presentatrice Margje Fikse. Van der Rijt: „Ja, je moet.”

‘Zwarte Pieten zijn nep volgens kinderen’

Er zijn nóg twee hulppieten te gast, twee dames. Eén van hen, Merel Baart, is ook nog als Zwarte Piet werkzaam geweest, maar volgens haar is de verandering naar roetveegpiet een goede keuze geweest. „Ik vind dat Sinterklaas een feest moet zijn voor iedereen”, legt ze uit. „Zo voelt dat nu wel, dat iedereen dit kan vieren. Mensen moeten zich er prettig bij voelen, het is een familiefeest, niet alleen voor kinderen.”

Ze noemt dat de feestperiode rond Sinterklaas „maar drie weken duurt, maar het is zo leuk om te doen”. Van der Rijt: „Ik denk dat het leuker dan ooit is, eigenlijk. Je hebt nu acceptatie van iedereen. De Pieten die nog zwartgeschminkt zijn, worden ook als zwart schaap neergezet. Volgens de kinderen zijn die nep. De Zwarte Pieten zijn nep, ik heb het deze week meerdere keren gehoord.”

Je kunt Op1 terugkijken via NPO Start.

Manuel (21) was top-schoonspringer, maar nu heeft hij al een goedlopend reclamebureau

Ruiten beslagen? Zo kom je zo snel mogelijk van condens af

Simone Kleinsma in ‘eigen’ musical De Hospita helemaal thuis tussen woke, gendernormen en havermelk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties