Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 2 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Kijkers laaiend enthousiast om dementie- en tent-scènes in Oogappels: ‘Weergaloos’

Het kan niet op dit seizoen met tv-serie Oogappels. Nu het einde van de vijfde reeks nadert, blijven kijkers razend enthousiast. Of worden steeds enthousiaster. Twee scènes in het bijzonder sprongen gisteravond in het oog. „Ik zou hier graag de making of van zien…”

Week na week snappen velen waarom de Gouden Televizier-Ring dit jaar naar Oogappels ging. Over de serie vol familieperikelen, gebroken gezinnen, scheidingen en pubergedoe klinkt op sociale media weinig negativiteit en dat is op zich al een hele prestatie.

Dementie in Oogappels goed gebracht

De eerste scène die in de achtste van de tien afleveringen in de smaak viel ging over de dementie van de vader van Erik (Ramsey Nasr), die steeds sterkere vormen aanneemt. Hans Croiset, die vorige maand in werkelijkheid 88 jaar geworden, speelt de rol van dementerende man glansrijk. Gisteravond ging het om ooit zo eenvoudige dingen als knoopjes van zijn overhemd vastmaken en sokken aantrekken. Zijn zoon is inmiddels z’n trouwe mantelzorger die misschien tegen beter weten in zijn vader bij hem thuis wil laten wonen.

Vader vloekt en zegt eerst: „Ik heb jou niet nodig, dat kan ik zelf wel.” Iets later komt hij er op terug: „Dat heb ik mijn hele leven zelf gedaan hè? Ik lijk wel een kind. Ik kan helemaal niks meer zelf.” Hij verzucht: „Ik voel me zo… niks.” Ramsey Nasr pakt als Erik zijn schouder: „Papa, jij bent niet niks. Jij bent mijn vader.”

De scène kan de goedkeuring van stichting Alzheimer wegdragen. En zeker ook van Oogappels-kijkers.

‘Kinderen en dronkenlappen spreken de waarheid’

Hoe schrijnend de dementie-scène van Oogappels ook was, het einde van de aflevering was hilarisch. Weer Erik en Tim (Jeroen Spitzenberger) bezochten de nogal treurige bungalowtent van Marcel (Mike Libanon), die daar tijdelijk woont na zijn nogal tumultueus verlopende scheiding van Carola (Eva van der Gucht).

Oogappels Jeroen Spitzenberger Mike Libanon
Jeroen Spitzenberger en Mike Libanon in de treurige Oogappels-tent. Screenshot: BNNVARA / Oogappels

Mislukte levens in Oogappels

We kunnen die hele scène hier uitschrijven, maar je kunt hem veel beter terugkijken via NPO Start. Beloofd: drie mannen die praten, eh, met dubbele tong na veel te veel drank lallen over hun scheidingen, mislukte levens, uit huis gelopen kinderen en wat al niet meer uit hun mislukte levens. Vinden zij op dat moment in ieder geval.

Kijkers vonden de tent-scène in Oogappels prachtig, tot aan weergaloos aan toe. Iemand vroeg op X of  de opnames ook kunnen worden uitgezonden. Een fan: „Ik zou graag een making of zien van de tentscène met de drie mannen. Het was weer een fantastische aflevering.”

Non-binaire Bram (24) en Thierry Baudet lijnrecht tegenover elkaar in jongerendebat: ‘Wat bizar’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties