Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Televisie 7 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Pieter Omtzigt neemt kandidaten mee naar Op1, maar ontbrekend programma werkt tegen: ‘Geen concreet antwoord’

De verwachtingen en de peilingen zijn hoog voor Pieter Omtzigt en de kersverse partij Nieuw Sociaal Contract. Hij en de top 20 van de kandidatenlijst zijn aangeschoven bij Op1. Wie zijn ze en wat willen ze?

„En dat allemaal na het onverwachte vertrek van partijvoorzitter Hein Pieper, waar Omtzigt het deze week moeilijk mee had”, klinkt het in de uitzending.

Pieter Omtzigt met partij bij Op1

Op1-presentator Sven Kockelmann heeft een mededeling voor de kandidaten: „Ik weet niet of jullie het je realiseren, maar als de peilingen uitkomen, kunnen jullie ervan uitgaan dat jullie allemaal in de Tweede Kamer komen.”

Is dit wat er bedoeld werd met ‘Omtzigt functie elders’? „Ik weet nog steeds niet wie het bedacht heeft, maar ik denk niet dat ze dit bedoeld hebben”, aldus Omtzigt. „Het is de afgelopen jaren best eenzaam geweest in de politiek, dus ik geniet ervan dat we een groep zijn.”

‘Tijd om actie te ondernemen’

Waarom is kandidaat voor Nieuw Sociaal Contract Rosanne Hertzberger eigenlijk ingestapt in een partij waarvan „niemand weet waar die gaat eindigen”? De nummer 17 op de lijst legt het uit: „Eigenlijk is het sinds het begin van de coronacrisis ontstaan. Ik schrijf columns en ben microbioloog, maar ik stond vaak commentaar te leveren vanaf de zijlijn met mijn columns. Ik had echt de behoefte om iets te veranderen”, aldus Hertzberger. Ze heeft haar baan nog niet hoeven opgeven voor de partij, legt ze uit.

„Ik werk nog een dag in de week aan de Vrije Universiteit, maar ik heb mijn column wel opgegeven.” Dat geldt voor veel mensen uit de top 20, merkt Op1-presentator Thijs Brinkman. Ook voor de nummer 15, Tjebbe van Oostenbruggen, die een eigen bedrijf had, geldt dat. „Ik heb me de afgelopen jaren echt ingezet voor alles wat te maken heeft met de arbeidsmarkt. Het voelde altijd als ‘langs de zijlijn’. Nu heb ik mijn handen vrij, en is het tijd om actie te ondernemen.”

Nieuw Sociaal Contract

Maar wat zijn de plannen van Omtzigt en de partij? Ze bespreken een aantal thema’s, zoals het veranderen van de voertaal op universiteiten. „Er wordt op bijna elke universiteit les gegeven in het Engels. Dat betekent dat er hele opleidingen zijn die bijna alleen maar buitenlandse studenten hebben. In Maastricht heeft de universiteit bijna meer buitenlandse, dan Nederlandse studenten.”

Omtzigt heeft nog een punt van kritiek. „We zijn dit jaar begonnen met het betalen van een basisbeurs, en die gaat ook naar Europese studenten in Nederland.” Daarom wil hij Nederlands als voertaal. „Als je Nederlands leert en hier onderdeel wil worden van de samenleving, kun je hier ook studeren.” Van Omtzigt mag er hier en daar nog wel les gegeven worden in het Engels. „Het is geen verboden taal.” Omtzigt ziet het niet zitten dat op deze manier de Nederlandse taal „verloren gaat” en een „streektaal” wordt.

Waar blijft het verkiezingsprogramma?

Daarnaast is Omtzigt voor de beperking van gezinshereniging als we het over het migratiebeleid hebben. „De gezinsmigratie kun je beperken van 25 naar 18 jaar”, zegt de partijleider.

Maar waar blijft hun verkiezingsprogramma? Daar wordt als enige nog op gewacht. „We waren best ver”, verklaart de nummer 6, Eddy van Hijum. „Dat dacht ik althans. Totdat we besloten om alle andere kandidaten mee te laten denken.”

‘Ouderwets’

En met wie willen ze dan samenwerken? Omtzigt laat vallen dat ze de PVV uitsluiten. „Samenwerken is makkelijker op migratiegebied als we het hebben over de partijen die u noemt.” Omtzigt bedoelt de VVD en BBB nadat Op1-presentator Kockelmann deze benoemt. „Daar zijn regeringsonderhandelingen voor.” Of dat meer naar „links of rechts” zou leunen, is „wel heel ouderwets”, vindt Omtzigt.

Op sociale media reageren kijkers op het optreden van Omtzigt en de partij. Veel kijkers vinden het optreden sterk, maar dat het verkiezingsprogramma nog steeds ontbreekt werkt niet in het voordeel. „Te bang om iets zeggen omdat het programma ontbreekt”, zegt een kijker op X.

Op1 terugkijken kan via NPO Start.

Geld maakt (niet) gelukkig: ‘Ik had tot mijn 16e één paar schoenen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties