Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Televisie 21 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Door OM afgeluisterde journalist tijdens gesprek met Sywert van Lienden deelt zorgen: ‘Dit is schokkend’

Journalisten zouden zijn afgeluisterd door het Openbaar Ministerie (OM) tijdens een gesprek met Sywert van Lienden, die bekend en omstreden is geworden door de mondkapjesdeal. Op1 heeft het erover.

Eén van de afgeluisterde journalisten is Rob Wijnberg, journalist bij De Correspondent, die met collega’s is afgeluisterd door het OM. In Op1 deelde hij gisteravond zijn ongeloof.

Op1 over afgeluisterde journalisten

„Wij hebben bij De Correspondent een groot onderzoek gedaan naar de mondkapjescrisis”, legt Wijnberg uit. „Voor die verhalen hebben we met ruim 150 direct betrokkenen gesproken. Onherroepelijk kom je dan ook uit bij het drietal Sywert van Lienden en zijn twee zakenpartners.” De krant heeft meerdere gesprekken met hen gevoerd.

Wijnberg legt uit dat ze in tenminste één van die gesprekken werden afgeluisterd. Het zou in een kasteel zijn gebeurd. „Het was een kasteel met horecagelegenheid. Daar hadden wij een vergaderruimte, en die bleek afgeluisterd te worden.”

‘Dit is schokkend’

Kennelijk wist het OM dat journalisten van De Correspondent daar zouden zijn. „Dat weten wij nu”, aldus Wijnberg. „Eerst is de telecommunicatie getapt. Op basis daarvan is geconcludeerd dat het gesprek eraan kwam met Van Lienden.” Daarna zou de vergaderruimte volgehangen zijn met afluisterapparatuur.

Wat vindt Wijnberg daarvan? „Ik vind dit vrij schokkend”, begint hij. „Als journalist doe je je werk in de veronderstelling dat je vertrouwelijke gesprekken kunt voeren. Om de waarheid op tafel te kunnen krijgen als journalist is het belangrijk om de garantie te hebben dat dit vertrouwelijk kan.” Volgens Wijnberg was Van Lienden al wel „in beeld als verdachte” op dat moment.

Sywert van Lienden

Wijnberg heeft echter niet kunnen achterhalen waarom het OM ze heeft afgeluisterd. „Ik ben geen jurist, dus de regels die dit zouden kunnen rechtvaardigen ken ik niet. Ik weet wel dat er strenge regels zijn om gesprekken van journalisten vertrouwelijk te houden. Dan moet het om levensdelicten gaan of staatsveiligheid bijvoorbeeld.”

Gaan Wijnberg en zijn team vervolgstappen ondernemen? „Wij hebben dit natuurlijk gedeeld met onze advocaat en om juridisch advies gevraagd. Allereerst willen we natuurlijk opheldering krijgen over waarom dit gebeurd is”, aldus Wijnberg.

Juridische stappen

Afhankelijk van dat antwoord „beraden wij ons op juridische stappen”. „Dit is namelijk voor alle journalisten in Nederland vervelend, dat je niet kunt garanderen dat je vertrouwelijke gesprekken voert.”

Op1 terugkijken kan via NPO Start.

Bang dat je sappige spraakberichten uitlekken? WhatsApp komt met view once-optie

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties