Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 6 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Ik Vertrek-kijkers hebben te doen met Sven, die door Jehova-familie verstoten werd: ‘Onmenselijk’

Sven vertelt in Ik Vertrek over het feit dat hij zijn familie niet meer ziet. Hij groeide op bij Jehova’s Getuigen en stapte uit die wereld. Maar als hij daarover vertelt (gisteravond op tv), breekt Sven en hebben kijkers behoorlijk met hem te doen.

Sven en Tamara zijn nog maar een jaartje samen, maar vertrekken naar Zuid-Afrika om daar een walhalla voor rustzoekers te beginnen. Eerder belandde Ik Vertrekstel Ray en Hinke nog in een ware nachtmerrie.

Sven verliet Jehova’s Getuigen

Sven heeft een goede band met zijn schoonfamilie. Maar hij is zelf opgegroeid met Jehova’s Getuigen. Een omgeving waar hij uitstapte, maar dat betekende ook dat hij geen contact meer mocht hebben met zijn eigen familie. Sven stapte een jaar geleden uit de gemeenschap. En als hij vertelt dat zijn schoonfamilie hem grotendeels opving, houdt Sven het niet droog. „Zoals je ziet is het voor mij dubbel.”

„Je houdt van je eigen ouders, maar die zie ik niet meer. En aan de andere kant krijg je hele mooie schoonouders ervoor terug. En eigenlijk het moment dat we nu hebben, dat zou je eigenlijk willen hebben met je eigen familie.” En dan breekt Sven opnieuw.

Ik Vertrek-kijkers hebben te doen met Sven

Ik Vertrek-kijkers hebben te doen met Sven, die het overduidelijk nog zwaar heeft met zijn verdriet. Dat zijn familie hem op zo’n manier verstoten heeft, vinden veel kijkers triest.

Later in de aflevering zijn er bij Sven opnieuw tranen. Hij vertelt over het overlijden van zijn moeder. Het koppel zat toen net in Zuid-Afrika. „Ik was niet welkom op de begrafenis. Dat wilden ze niet. Dus ik heb ook geen afscheid kunnen nemen van mijn moeder.” Hij legt uit dat hij veel verdriet heeft, maar dat Tamara hem steunt.

Weinig tegenslagen, maar…

Het koppel gaat overigens vrij soepeltjes door de verbouwing heen. Geen zware tegenslagen, geen moeilijkheden en geen problemen met vergunningen.

Maar als Sven en Tamara hun gasten ontvangen, ontdekken ze dat het runnen van een gastenverblijf niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Een groep gasten laat in het verblijf een ravage achter.

Later besluit de familie van Tamara ook naar Zuid-Afrika te komen. Het koppel en familie gaan op zoek naar een nieuwe plek, waar zij met z’n allen een community kunnen bouwen. „Terug naar Nederland, nooit”, concludeert Sven. Het blijkt het mooiste avontuur uit zijn leven te zijn.

Je kijkt Ik Vertrek terug via NPO Start.

André Hazes bij Casa di Beau over familieconflicten: ‘Er is één ding waar ik voor wil waken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties