Pim Pauwels
Pim Pauwels Televisie 11 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Nog heel even en dan is Philip Freriks geen presentator van De Slimste Mens meer: dit wordt zijn opvolger

Wie De Slimste Mens zegt, zegt Philip Freriks. De presentator was er al vanaf het begin bij, toen het van oorsprong Belgische programma in 2012 voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien was. Maar over een paar seizoenen is het klaar, dan stopt de presentator ermee.

Philip Freriks stopt na het winterseizoen van 2024 met de presentatie van de succesvolle televisiequiz Het stokje wordt vanaf 2025 overgenomen door Herman van der Zandt, die we onder andere kennen als Herman de Schermman. Die bijnaam kreeg hij vanwege het duiden en swipen van de uitslagen tijdens verkiezingsavonden.

Vaker speculaties over wanneer Philip Freriks zou stoppen als presentator De Slimste Mens

Het nieuws is vandaag door KRO-NCRV zelf naar buiten gebracht. Die omroep zendt De Slimste Mens uit en Van der Zandt maakte deze zomer bekend na ruim twintig jaar over te stappen van de NOS naar KRO-NCRV.

Er werd de afgelopen jaren vaker gespeculeerd over een vertrek van Philip Freriks. Ook de naam Herman van der Zandt viel toen vaak, als zijn mogelijke vervanger. Maar jurylid Maarten van Rossem zei eerder nog niet blij te zijn met al die speculaties.

‘Ervoor gezorgd dat kennisquiz is uitgegroeid tot populair programma’

Freriks zal de leiding over het programma nog drie seizoenen voor zijn rekening nemen. Zijn laatste uitzending wordt de finale van het seizoen 2024/2025. De presentator wordt volgende zomer 80.

„Vanzelfsprekend zijn wij Philip enorm dankbaar voor zijn fantastische bijdrage aan De Slimste Mens“, stelt mediadirecteur Sandra Hilster van KRO-NCRV. „Hij heeft er samen met Maarten van Rossem voor gezorgd dat de kennisquiz is uitgegroeid tot een van de populairste programma’s van Nederland. Wij hebben er vertrouwen in dat we in Herman een waardige opvolger hebben gevonden.”

herman-van-der-zandt-nos
Presentator Herman van der Zandt is de opvolger van Philip Freriks. Foto: ANP Kippa / Piroschka van de Wouw

Blijft Maarten van Rossem wel jurylid bij De Slimste Mens?

Wat Maarten van Rossem van de beslissing vindt en of hij ook stopt als eenmansjury, is nog niet bekend. De historicus, die in oktober 80 wordt, zal in elk geval tijdens de drie seizoenen die Freriks nog presenteert in functie blijven. Van Rossem zei recent tegen Shownieuws dat hij door wil gaan tot hij 100 jaar oud is.

In De Slimste Mens beantwoorden bekende Nederlanders gedurende een aantal rondes vragen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Het programma ontpopte zich de afgelopen jaren tot een van de best bekeken programma’s op de Nederlandse televisie.

Vorige week werd de winnaar bekend van het zomerseizoen dat de afgelopen weken op televisie was.

Na tactische fout komt déze winnaar uit de bus in De Slimste Mens: ‘Totaal verbouwereerd’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties