Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Entertainment 27 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Herman ‘de Schermman’ van der Zandt verlaat de NOS en dat vinden mensen jammer: ‘Een groot verlies’

Presentator Herman van der Zandt, alias Herman de Schermman, neemt na 23 jaar trouwe dienst afscheid van ‘zijn’ NOS. Hij maakt per 1 januari de overstap naar de KRO-NCRV, maakte de NOS vandaag bekend. Tot 1 oktober blijft Van der Zandt bij de omroep op de buis te zien.

Van der Zandt kreeg grote bekendheid met de presentatie van het NOS Journaal en verschillende sportprogramma’s, zoals het Tour de France-programma De Avondetappe.

Herman van der Zandt verlaat de NOS

De 48-jarige Van der Zandt vindt het „niet eenvoudig” om de NOS te verlaten, zo stelt hij. „Het is tijd voor een nieuwe uitdaging en ik kijk ernaar uit om andere programma’s te maken. Met een ander werkritme, dat momenteel beter bij mij past.” Zijn vriendin, Anna Gimbrère, maakt ook programma’s voor de KRO-NCRV.

De televisiemaker ging in 2001 bij de NOS aan de slag. Eerst als nieuwslezer bij het NOS Radionieuws, vanaf 2006 ook als een van de presentatoren van het NOS Journaal. Daarnaast was hij vaste presentator van het radioprogramma NOS Met Het Oog op Morgen en medepresentator van de verkiezingsuitzendingen van de NOS. Bij die laatste klus kreeg hij, door het duiden en swipen van de uitslagen, de liefkozende bijnaam Herman de Schermman.

In 2015 maakte Van der Zandt de overstap naar NOS Sport, waar hij onder meer De Avondetappe ging maken. Ook is hij ruim tien jaar het vaste gezicht bij het eindejaarsprogramma NOS Uit het leven en het programma rondom de Paralympische Spelen.

Reacties op het vertrek

Van der Zandt blijkt geliefd te zijn onder televisieminnend Nederland. „Een kanjer”, „de beste” en „onze favoriet” klinkt er. „Ik ben erg gesteld op Herman”, treurt een fan. „We zullen je relaxte stijl van presenteren en onderkoelde humor gaan missen”, zegt een ander. Kortom: „Een groot verlies voor de NOS.”

Tv-kijkers kijken alvast met een schuin oog naar KRO-NCRV-programma’s die Van der Zandt zou kunnen versterken. De Slimste Mens bijvoorbeeld. „Als Philip en Maarten stoppen bij De Slimste, heb ik hier een nieuwe kandidaat.”

Job Knoester haalt in De Oranjezomer uit naar Frans Timmermans: ‘Hij is onbetrouwbaar’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.