Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 14 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Kijkers Zomergasten onder de indruk van schrijfster Bibi Dumon Tak: ‘Een vrouw naar mijn hart’

Zo’n beetje iedereen die gisteravond naar Zomergasten keek, is fan geworden van Bibi Dumon Tak. Na het televisieoptreden van de schrijfster klinken er veel lovende en hartverwarmende reacties. Ook haar openhartige verhaal maakt indruk.

Presentator Theo Maassen, die dit seizoen het stokje van Janine Abbring overnam, krijgt over het algemeen ook goede kritieken.

Bibi Dumon Tak bij Zomergasten

Dumon Tak vertelt in de uitzending onder andere openhartig over haar zeven jaar jongere zusje, die in 2006 aan kanker overleed. „Ze was heel brutaal. Ik kan zelf ook brutaal zijn, maar zij was dat nog veel meer. In die twee jaar dat ze ziek was, heb ik veel met haar opgetrokken. Ze had ook eigenlijk heel veel lol.”

Haar zus was in Nederland vrij snel uitbehandeld. „Na een jaar was dat klaar, want het was toch hopeloos. Maar in Duitsland hebben ze haar nog een jaar kunnen geven. Zij wilde zo graag haar oudste naar de middelbare school zien gaan. Zij deed alles om maar te rekken en dat is gelukt.”

De zussen reden vaak samen naar Duitsland. „Dan zat ik in een hotel terwijl zij die behandeling van drie dagen kreeg. Zij zei: ‘Het is wel mijn leven, ik laat me niet vertellen wanneer ik dat ziekenhuis wel of niet uit mag.’ Ik had een zusteringang gevonden die dag en nacht op een kier stond. Dan haalde ik haar op en dan verdwenen we door die ingang. Dan gingen we ergens in het café wat drinken, als ze zich goed voelde. Dan kwamen ’s avonds weer bij dat hele donkere ziekenhuis en dan sneakte ze weer in haar kamertje.”

Ook op andere momenten nam ze het heft in eigen handen. „Bijvoorbeeld met chemotherapie, waarbij ze de druppelaar iets sneller zette, zodat ze sneller het ziekenhuis uit kon. Ze zei: ‘Ik wil de tijd die ik heb zo goed mogelijk doorbrengen. Als ik eerder naar buiten kan, doe ik dat.'”

‘We hielden van elkaar’

Na de dood van haar zus krijgt Dumon Tak nog een klap te verwerken. „Ik kon onverwachts haar kinderen niet meer zien. Toen zij overleed, raakten we niet alleen haar kwijt, maar ook haar kinderen. Want die mochten we niet meer zien van haar ex-man.”

Dumon Tak was radeloos. „Hoe krijg ik die kinderen terug? Mailen, bellen, dat kon allemaal niet meer. We hielden van elkaar, ze logeerden vaak bij mij en mijn moeder.” Ze heeft nooit een antwoord gekregen op de vraag waarom ze de kinderen niet meer mocht zien.

De schrijfster bedacht meerdere plannetjes. „Ik wist dat ze in een flat woonden en dacht: als ze uit het raam kijken, dan ga ik mijn 06-nummer op dat plein krijten. Maar ik verplaatste me in de kinderen. Wat moeten ze met mijn telefoonnummer als ze niet mogen bellen? Daar raken ze waarschijnlijk overstuur van.”

Reacties

Kijkers komen superlatieven tekort voor de aflevering. „Een van de betere afleveringen van Zomergasten die ik ooit heb gezien. Mooi zoals de chemie en het onderlinge respect tussen Theo Maassen en schrijfster Bibi Dumon Tak zo’n openhartig gesprek opleveren. Bijzondere vrouw die gepassioneerd haar zienswijzen onder woorden brengt”, schrijft iemand.

Een ander: „Wat een prachtige aflevering van Zomergasten! Mooie mix van vakinhoudelijk, persoonlijk en idealistisch. Ik kende haar niet, maar Bibi Dumon Tak was echt een vrouw naar mijn hart. En Theo Maassen, wat een oprechte, inlevende, originele en geestige interviewer. Top tv.”

Je kunt Zomergasten terugkijken via NPO Start.

Rafaël van der Vaart en Pierre van Hooijdonk botsen in Studio Voetbal: ‘Ongemakkelijke bitchfight’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties