Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 14 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Rafaël van der Vaart en Pierre van Hooijdonk botsen in Studio Voetbal: ‘Ongemakkelijke bitchfight’

Hoewel het normaal gesproken bij NOS Studio Voetbal voornamelijk over, natuurlijk, voetbal gaat, werden de tafelgesprekken gisteravond behoorlijk ongemakkelijk. Rafaël van der Vaart en Pierre van Hooijdonk botsten nogal aan tafel en volgens kijkers spatte de ongemakkelijkheid van de televisie af.

Presentator Sjoerd van Ramhorst trapte gisteravond af met een nieuw seizoen Studio Voetbal, waar hij en zijn tafelgasten de laatste voetbalkwesties bespreken. En zoals dat wel vaker met gesprekken over voetbal kan gaan, waren Pierre van Hooijdonk, Ibrahim Afellay, Rafael van der Vaart en Jeroen Stekelenburg het niet altijd met elkaar eens. Maar voornamelijk oud-voetballers Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk botsten nogal regelmatig aan tafel. Overigens schroomt Van der Vaart vaker niet om zijn mening duidelijk te laten horen. Eerder kwamen hij en oud-wielrenster Roxane Knetemann ook met elkaar in een discussie in De Oranjezomer. 

Rafaël van der Vaart en Pierre van Hooijdonk botsen in Studio Voetbal

Het gaat er aan tafel nogal rommelig aan toe. De tafelgasten zijn het niet altijd met elkaar eens en vooral Van der Vaart lijkt een aantal keer geërgerd te zijn. „Je bent snel geïrriteerd ja. Je voelt je snel onbegrepen”, zegt Van Ramhorst. Maar het lijkt erop dat Van der Vaart voornamelijk zijn punt wil maken.

Later wordt Ajax-trainer Maurice Steijn besproken. Een trainer waar Van der Vaart fan van blijkt. Van der Vaart vertelt dat hij met Steijn heeft gesproken. „Als wat?”, reageert Van Hooijdonk snel. Dan valt het even stil. „Als wat bedoel je?”, reageert Van der Vaart verbaasd. Waarna Van Hooijdonk zich afvraagt voor welke rol de twee elkaar spraken. „Gewoon gepraat, dat kan hè, met mensen”, zegt Van der Vaart ietwat geïrriteerd.

Van Hooijdonk beschuldigt Maurice Steijn van ‘duistere dealtjes’

Er spelen nogal wat zaken op de achtergrond. Want Van Hooijdonk en Steijn blijken niet bepaald vrienden. En dat noemt Van der Vaart graag nog even op. Daarom kan Van Hooijdonk volgens Van der Vaart niet objectief meepraten. „Nu ga je net zo dom lullen als een simpele supporter”, zegt Van Hooijdonk. Daarna mondt het gesprek verder uit in persoonlijke vetes. En komt ook Robin van Persie ter sprake, een voetballer waar Van Hooijdonk ook niet altijd goed mee door één deur kon.

Later noemt Van Hooijdonk op dat hij Steijn geen goede trainer vindt. Hij beschuldigt Steijn van betrokkenheid bij ‘duistere dealtjes’ met spelersmakelaars toen hij nog trainer van NAC Breda was. Iets waar presentator Van Ramhorst op doorvraagt, hij vindt het namelijk nogal een aantijging. „We zitten niet bij Opsporing Verzocht“, reageert Van Hooijdonk geïrriteerd. Van der Vaart gaat ook nog even door op de aantijgingen van Van Hooijdonk. Maar het gesprek wordt er niet sympathieker er op. „Heb jij gedronken?”, lacht Van Hooijdonk.

Kijkers voelen gespannen en ‘ongemakkelijke’ sfeer aan tafel

Van Ramhorst probeert de boel nog een beetje te redden, maar om de gespannen sfeer kun je als kijker niet heen. Dat het niet boterde aan tafel, dat kon iedere kijker zien. Sommige kijkers vonden het een discussie van kinderachtig en beschamend niveau, maar anderen konden de ongemakkelijkheid ook wel weer waarderen. Want saaie televisie was het zeker niet. Presentator Van Ramhorst krijgt overigens van het kijkerspubliek ook kritiek. Volgens sommigen had hij veel beter de regie aan tafel moeten houden en de focus op het voetbal moeten leggen. Maar het waren voornamelijk Van der Vaart en Van Hooijdonk die de boventoon voerden.

Je kijkt NOS Studio Voetbal terug via NPO.

Antoon wil liever een 21-jarige zonder carrière zijn: ‘Na twintig minuten zijn we het park uit gerend’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.