Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 22 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Thijs Zeeman ontmaskerde vrouw die stalking verzon en man de cel in stuurde: ‘Zelfs zijn eigen ouders geloofden hem niet’

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat een vrouw vervolgen die haar eigen stalking in scène zette. Journalist Thijs Zeeman ontmaskerde de vrouw twee jaar geleden en schoof gisteren aan bij Renze op Zondag om over de bizarre zaak te vertellen.

De 33-jarige S. deed de buitenwereld jarenlang geloven dat een psychiatrisch patiënt haar stalkte. In 2019 veroordeelde de rechter de 55-jarige Berry de R. voor de stalkingspraktijken. Hij kreeg een celstraf van twaalf maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Die straf heeft hij uitgezeten. Ook moest hij een schadevergoeding betalen. De man heeft altijd ontkend.

S. meldde zich medio 2021 bij het programma van Thijs Zeeman, Zeeman Confronteert: Stalkers. Daar kwam de zaak aan het rollen. De vrouw beweerde dat de man haar nog steeds stalkte, maar de presentator en zijn team kwamen erachter dat de vork heel anders in de steel zit. Zij zou alles hebben verzonnen en de politie door gebruik van spoofing (een techniek waarmee je je als een ander voor kunt doen) op het verkeerde been hebben gezet. Afgelopen zaterdag liet een woordvoerder aan RTL Boulevard weten dat het OM de vrouw verdenkt van het doen van een valse aangifte en identiteitsfraude.

Thijs Zeeman vertelt bij Renze op Zondag over zaak

Zeeman vertelt aan tafel bij Renze Klamer dat de alarmbellen al vrij vroeg afgingen. „Bij het interview vonden de redacteur en ik al dat zij bijzonder reageerde op mijn vragen. Ze was emotioneel over minder heftige dingen, maar over de dingen die de stalker haar zou hebben aangedaan, sprak ze eigenlijk bijna emotieloos.” Dat hóeft natuurlijk niets te zeggen, geeft Zeeman toe, maar het was voor hem reden om het interview te stoppen. „Ik vroeg mijn redacteur: zie jij wat ik zie? We waren allebei tot dezelfde conclusie gekomen. Vanaf dat moment hebben we rekening gehouden met het feit dat het anders ligt dan we denken.”

Klamer vraagt zich af waarom iemand zoiets zou doen. Daar heeft Zeeman geen goed antwoord op. „Stalking is een aandachtsdelict. Zij stalkt zichzelf en vraagt negatieve aandacht. Dit is natuurlijk iemand die grote problemen heeft”, legt hij uit. „Dit is zo verschrikkelijk ver gegaan, dat Berry onherroepelijk is veroordeeld. Het is een weerloos iemand die zij gebruikt heeft voor haar negatieve aandacht. Dat is natuurlijk heftig.”

S. liet voor de ontmaskering een voicemail van Berry aan Zeeman horen, waarin hij in tranen zegt dat hij het niet heeft gedaan. Hierdoor kreeg Zeeman alleen nog maar meer twijfels. „Je hoort iemand die in paniek is, alleen wel iemand die veroordeeld is. In Nederland word je veroordeeld op basis van feiten, de rechtsstaat is een pijler in onze samenleving, dus dit was wel een groot probleem voor ons. Want dan moeten wij gaan bewijzen dat hij dit niet heeft gedaan. De motivatie die wij uit deze voicemail haalden was groot, dus wat S. daarmee wilde bewerkstelligen was mislukt.”

‘Hij was zelf totaal verrast

Zeeman vertelt dat het voor hem een van de meest indrukwekkende dingen is die hij tijdens het programma heeft meegemaakt. „Je gaat naar een instelling toe waarbij alle mensen meteen op tilt sloegen. ‘Berry is een stalker, wat kom je ons nu weer vertellen?’ We komen met totaal ander nieuws: we hebben ontlastend bewijs voor hem verzameld. Hij zat daar heel erg ingedoken, je merkte dat hij nooit geloofd werd. Hij was zelf totaal verrast met wat wij kwamen vertellen. Het eerste dat hij zei was: ‘Wil je mijn ouders bellen om te vertellen dat ik het niet gedaan heb?’ Niemand geloofde hem, ook zijn eigen ouders niet.”

Of S. een slachtoffer of een dader is, vindt Zeeman lastig te zeggen. „Ik vind dat als je hulp nodig hebt, wat zij zeker heeft, dan moet je dat uiteindelijk gaan zoeken. Maar dat je zó ver bent gegaan… Ze wil nog dat hij tbs krijgt en dat vind ik echt schandalig. Maar ik vind haar ook slachtoffer. Het leven is niet zwart-wit. Je kunt verschrikkelijke dingen doen, maar ik geloof niet dat zij een verschrikkelijk mens is. Ik hoop dat ze hulp krijgt.”

Je kunt Renze op Zondag terugkijken via RTL

Oplichter in Undercover in Nederland lacht zijn slachtoffers keihard uit: ‘Je bent belazerd!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.