Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 22 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Oplichter in Undercover in Nederland lacht zijn slachtoffers keihard uit: ‘Je bent belazerd!’

In de nieuwste aflevering van Undercover in Nederland confronteert Alberto Stegeman Christiaan R., een oplichter die opmerkelijk veel plezier haalt uit zijn werk.

Christiaan licht mensen op door geld te ontvangen voor spullen die hij nooit levert. De jonge oplichter verdween daar al een keer voor achter de tralies, maar dat weerhoudt hem niet om nieuwe slachtoffers te maken. Een typische draaideurcrimineel dus. Berouw? Neuh. Sterker nog: hij lacht zijn slachtoffers na de oplichting keihard uit. „Welkom bij de echte wereld jongen, je bent belazerd”, stuurt hij bijvoorbeeld na afloop naar een slachtoffer.

Slachtoffer vertelt in Undercover in Nederland hoe Christiaan hem oplichtte

Joeri Veenhuizen is amateurfotograaf en een van de slachtoffers van de meedogenloze oplichter. Door zijn hobby komt hij in contact met Christiaan. Hij is op zoek naar een telelens en richt zich daarvoor tot Marktplaats. Daar krijgt hij een bericht van Christiaan. Die vertelt dat hij de lens heeft liggen en er 500 euro voor wil. „Dat vond ik een nette prijs. Ik was hartstikke blij.”

Die blijdschap slaat na het overmaken snel om. „Hij had een track & trace-code gestuurd, maar daarbij kreeg ik bepaalde vermoedens, want het leek niet op een code die ik ooit had gezien. Het werkte ook nergens. Toen had ik door: dit klopt niet.”

Vervolgens blokkeert Christiaan hem op WhatsApp. Veenhuizen stuurde hem daarna nog een sms’je, met de vraag of hij geblokkeerd en opgelicht is. „Wat is er aan de hand, ezel?”, antwoordt Christiaan via sms. „Gucci-riem en Rolex zijn opgestuurd.” Oftewel: hij heeft van het geld van Veenhuizen dure spullen gekocht.

Stegeman vertelt dat Christiaan meerdere malen hetzelfde trucje heeft uitgehaald met onder andere een gitaar, een lasapparaat, een paardrijzadel en een modeltrein. Omdat het bedrag vaak onder de 500 euro blijft, vinden veel mensen het geen moeite om aangifte te doen.

Alberto Stegeman geeft oplichter koekje van eigen deeg

Stegeman besluit Christiaan een koekje van eigen deeg te geven. Collega’s van de presentator gaan undercover naar het café waar Christiaan achter de bar werkt. Ze knopen een praatje met hem aan en de oplichter wordt loslippig. Hij pocht met geld en kennis van oplichting, al zegt hij er „zelf niets mee te doen.” Zo vertelt hij over zogenaamde ‘swipe-accounts’, katvangers voor het ontvangen van pakketjes en dat hij mensen kent die bankpassen kunnen kopiëren.

De vrouwelijke collega van Stegeman doet net of ze interesse heeft in Christiaan en de oplichter hapt. Ze wisselen nummers uit en spreken af, maar in plaats van een date wacht Christiaan een pittige confrontatie. Terwijl hij met de vrouw op straat loopt, komt Stegeman naar hem toe. „Christiaan, kan ik even met jou praten?”, vraagt Stegeman. „Je moet nog 500 euro aan Joeri geven.”

Christiaan loopt daarop snel door. „Ik hoef hem niks te geven. Waar praat jij over? Mijn advocaat kun je bellen. Je kunt me gewoon met rust laten.” Stegeman antwoordt dat hij dat niet gaat doen. „Dat zou ik wel doen”, zegt Christiaan. „Is dat een dreigement?”, vraagt Stegeman. De oplichter ontkent en blijft doorlopen. Uiteindelijk geeft Stegeman op met de mededeling dat alles naar de politie gaat. „Met hen praat ik, met jullie niet. Jullie zijn media, fuck jullie”, zegt Christiaan.

Brief van Christiaan

Stegeman schakelt de politie in en belt naar de werkgever van Christiaan. Niet lang daarna schrijft de oplichter een mail naar de redactie. Hij vertelt dat hij „schoon schip” wil maken. „Ik ben vandaag ook geconfronteerd door met mijn werkgever met mijn fouten. Ik heb met hem afgesproken het te gaan oplossen. Alleen weet ik niet exact waar te beginnen.”

Stegeman belt hem. Christiaan zegt dat hij weet dat hij geen lieverdje is en bereid is om het op te lossen, maar niet op televisie wil. De presentator vindt het daar te laat voor, maar hij is blij dat Christiaan in ieder geval wil praten. De oplichter belooft zijn leven te beteren, maar dat blijken later loze woorden te zijn. Na de confrontatie heeft hij een valse naam aangenomen, verkeerde adressen opgegeven en nieuwe slachtoffers gemaakt. Wordt ongetwijfeld vervolgd dus.

Je kunt Undercover in Nederland terugkijken via KIJK.

Zoveel spaargeld heb je minimaal nodig met een modaal salaris

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.